Snelladen in Frankrijk tijdens de vakantie in 2022

Snelladen in Frankrijk tijdens de vakantie in 2022

Elke zomervakantie trekken miljoenen Nederlanders eropuit om de welverdiende vakantie te vieren. Frankrijk staat daarbij steeds hoog op de lijst met favoriete vakantiebestemmingen. Voor mensen met een elektrische auto is het interessant om de ontwikkelingen rond het snelladen in Frankrijk te volgen. Waar dit nog vaak een echte uitdaging kan zijn, is het goede nieuws dat er steeds vaker nieuws naar buiten komt over nieuwe snellaadlocaties in Frankrijk, waardoor je jouw vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk met een beetje planning makkelijk haalt. Of zelfs het noorden van Spanje, wanneer je nóg verder weg wilt met je elektrische auto.

Bekijk ook: Review van de vakantierit naar Zuid-Frankrijk met de Hyundai Kona Electric.

Snelladen in Frankrijk wordt makkelijker

Als elektrische autorijder weet je waarschijnlijk als geen ander dat de snelladers van Total en Corri-Door het best gemeden worden. Vooral Corri-Door staat bekend om het grote aantal laadpalen dat buiten werking is of kampt met zoveel storingen dat een bezoek meer ergernis dan stroom oplevert. Er komt echter verandering aan, waarbij 2022 het jaar wordt waarin de schade ingehaald moet gaan worden.

L’UFE (l’Union Française de l’Electricité) heeft ingezien dat het snellaadnetwerk in Frankrijk ondermaats is en tal van laadexploitanten hebben grote ontwikkelingen op de planning staan. Ons eigen Fastned bijvoorbeeld, dat met betrouwbare snellaadstations een groot verschil gaat maken voor de elektrische rijder. Ook gaat Allego meer snellaadlocaties openen (onder andere bij supermarkten zoals Geant en Carrefour) en heeft Total/Engie aandacht voor het te lage aantal laadpalen in Frankrijk.

Leestip: Meer Fastned locaties in Noord-Frankrijk op komst.

Snelladers van IONITY in Frankrijk

Nog te weinig snelladers langs de snelweg in Frankrijk

Hoewel het aantal 300kW-laadstations flink opgeschroefd wordt, loopt Frankrijk op dit moment wat achter de feiten aan. Het jaar 2022 moet het jaar zijn waarin de achterstand ingehaald wordt en de faciliteiten voor elektrische autorijders aanzienlijk verbeterd worden. Hierbij gaat het niet alleen om de bekende Route du Soleil, maar om alle belangrijke snelwegen en verkeersaders.

Hierin is Frankrijk niet uniek. Ook in Duitsland zien we een stevige toename van het aantal snellaadstations, zoals de EnBW snelladers, de snelladers van Aral Pulse en natuurlijk het netwerk van IONITY.  In Duitsland zijn in het afgelopen jaar bijzonder mooie snellaadstations geopend zoals het snellaadplein met 52 snelladers Kamen Karree bij Dortmund of Kreuz Hilden langs de A3 op een bijzonder strategische locatie. Door dergelijke snellaadstations worden vakanties met de elektrische auto in Europa nóg aantrekkelijker en makkelijker.

Kaart met dekking snelladers in Frankrijk langs de autoroutes (snelwegen)

De L’UFE (l’Union Française de l’Electricité) heeft het netwerk van snelladers in Frankrijk in kaart gebracht (zie de kaart) waardoor er meer inzicht is in de autoroutes waar onvoldoende snelladers in Frankrijk zijn. Langs de grootste delen van de A10, A11, A71 en het deel ten zuiden van Parijs vind je veel snellaadstations. Gebieden waar je op moet letten, zijn onder andere ten noorden van Marseille en het gebied rond Toulouse waar het aantal snellaadpunten bijzonder laag is. Ook is het noorden van Frankrijk (tussen Lille en Parijs) erg dun bezaaid, maar hier staan veel grotere laadstations op de planning waar je straks standaard kunt laden op 300kW.

Let er daarnaast op dat je snelladen langs de autoroute in Frankrijk kunt combineren met laden bij een hotel met laadpaal onderweg. Je kunt ook kiezen voor een laadstop bij een restaurant met laadpaal of een langere stop op een locatie verder van de snelwegen af. In apps als A Better Routeplanner of Chargemap plan je gemakkelijk je route met stops ertussen.

Tip: In Frankrijk kun je bij steeds meer Tesla Superchargers laden als niet-Tesla; bekijk waar.

Met de elektrische auto naar Frankrijk; een aantal tips

Hoe plan je dan je trip voor komende zomer naar Frankrijk? Het is met een beetje planning goed te doen. Zorg alleen dat je jezelf bewust bent van de valkuilen en stippel je route goed uit. Bekijk hieronder enkele tips en lees alle informatie over een vakantie naar Frankrijk op de Frankrijk pagina.

  • Neem meerdere laadpassen mee om overal te kunnen laden.
  • Neem een granny charger laadkabel met aansluiting voor een Schuko-contact mee (normale stekker zoals aan je koffiezetapparaat) voor de situaties waarin je geen laadpaal in de buurt hebt maar wel stroom.
  • Plan je reis van tevoren of zorg voor een routeplanner met informatie over laadstations
  • Snelladen doe je tot maximaal 80%; daarna is het netjes ruimte voor de volgende gebruiker te maken. Waarom? Omdat je laadcurve na 80% afneemt en het tijdstechnisch niet handig is om langer te laden.