Review: Weekend Antwerpen met een elektrische auto

Review: Weekend Antwerpen met een elektrische auto

Ook al lijkt het op sommige dagen alsof we nog midden in de zomer zitten, op andere dagen lijkt het haast alsof het de hele dag regent. En precies dat is typisch herfstweer. Wanneer het weer herfstachtig begint te worden dan komt vaak ook dat besef dat de zomervakantie weer iets voor de verre toekomst is. Maar tot de zomervakantie van volgend jaar is er nog genoeg te doen want juist in deze tussenliggende periode is het erg leuk om stedentrips met je elektrische auto te maken. In de winter kun je daarnaast natuurlijk ook nog genieten van de prachtige natuur en de bergen tijdens een eventuele wintersport.

Leestip: Met je elektrische auto op wintersport – waar moet je aan denken?

Om te zorgen dat je wel voldoende vitamine v (vakantievitaminen) binnenkrijgt, kun je af en toe een weekend weg gaan met je elektrische auto. Door er even tussenuit te gaan zorg je ervoor dat je weer hernieuwde energie krijgt en het zorgt voor inspiratie en creativiteit. Plus tijdens een weekend weg met je elektrische auto doe je altijd weer nieuwe indrukken op terwijl je jouw elektrische auto nog beter leert kennen.

Een smakelijk vooruitzicht

Antwerpen is een van de populairste steden voor Nederlanders voor een weekendje weg buiten de eigen landsgrenzen. Niet onlogisch want de stad heeft een fantastische winkelstraat, leuke boetiekwinkels, grote warenhuizen, gezellige cafeetjes en verrassende restaurantjes. En alsof dat alles niet genoeg is zijn er leuke musea in Antwerpen en kijk je de nieuwste films op een groot scherm bij één van de bioscopen in de stad.

Het weekend dat wij naar Antwerpen willen gaan zijn er nog diverse extra activiteiten in de stad zoals Smaakmeesters en Antwerp Fashion Weekend. Het kan niet anders dan dat dit een druk weekend gaat worden. Om de planning te maken en het weekend goed voor te bereiden checken we eerst in Google Maps wat de exacte afstand is van Amsterdam naar Antwerpen. Tijdens deze check blijkt meteen waarom Antwerpen zo’n populaire weekendbestemming is, want het is volgens Google Maps iets meer dan 2 uurtjes rijden en zo’n 170 km rijden.

Peugeot e-208 naar Antwerpen

We gaan dit weekend naar Antwerpen met de Peugeot e-208 en checken naast de afstand in Google Maps ook nog wat Chargemap adviseert. Op die manier weten we de afstand én het routeadvies van een van de vele apps voor elektrische auto’s. De Peugeot e-208 heeft een actieradius van 340 km (WLTP) en dus is de rit naar Antwerpen prima te doen en hoeven we onderweg geen laadstop te maken. Om vervolgens tijdens het weekend ook niet na te hoeven denken over de terugrit is het wel fijn om een hotel met laadpaal te boeken, zodat we weten dat we ook op de terugweg met een volle accu terug kunnen en geen laadstops nodig hebben.

Doordat er in het weekend dat we naar Antwerpen gaan veel extra activiteiten plaatsvinden zijn de hotelprijzen vrij hoog, maar na enig zoek- en speurwerk op Booking.com vinden we een leuk hotel met een laadpaal: Hotel FranQ Antwerpen. Het hotel ligt middenin Antwerpen en heeft een eigen parking wat wel fijn is. Dus we boeken en sturen een bericht of we tijdens het verblijf onze elektrische auto bij het hotel op mogen laden. Hotel FranQ heeft volgens de website ook een erg goed restaurant en schijnt zelfs een Michelinster te hebben. We weten voor vertrek eigenlijk al zeker dat dit een smakelijk weekend Antwerpen gaat worden.

Hotel FranQ Antwerpen - hotel met laadpaal

Met de elektrische auto naar Antwerpen rijden

Wanneer we vertrekken met de Peugeot e-208 richting Antwerpen zijn we extra snel op pad dankzij de MyPeugeot App. Met de app plan je van tevoren al de route op je telefoon. Doordat je in de app al de bestemming (Hotel FranQ in Antwerpen) kiest is de route al berekend. Zodra je in de auto stapt en de e-208 start maakt deze verbinding met de MyPeugeot App en vervolgens verschijnt vanzelf de bestemming in de navigatie. Het zijn dit soort details die extra rijplezier geven. Alhoewel het is niet alleen rijplezier, het is eigenlijk digitaal gemak en het ontzorgt je als elektrische autorijder.

Bekijk ook: Weekendtrip naar Texel met de Peugeot e-208.

Op de snelweg richting Antwerpen merken we nog een ander voordeel van de technologie van de Peugeot e-208. Want terwijl we lekker aan het rijden zijn over de A27, staat voor ons ineens het verkeer stil. Hier was geen melding over geweest en ook niets over op de borden aangegeven. Dankzij de Peugeot drive assist instellingen heeft de auto zelf ingeschat dat het verkeer afremde en anticipeerde de auto op tijd door zelf ook af te remmen. Het komt doordat we zo enthousiast aan het praten zijn dat we het in eerste instantie niet zien en als de e-208 uit zichzelf remt dan voel je wel die extra veiligheid tijdens je trip.

Het vervolg van de rit naar Antwerpen verloopt helemaal soepel en binnen iets meer dan 2 uur staan we in het centrum van de stad. Helaas heeft het hotel terwijl we onderweg zijn naar Antwerpen gemaild dat de laadpaal bij het hotel niet werkt. Hierdoor moeten we op zoek naar een parkeergarage om de auto op te laden aan een laadpaal.

Gelukkig zijn er in Antwerpen meer dan genoeg parkeergarages en staat op de bordjes in de stad bij veel van de parkeergarages aangegeven of ze een laadpaal hebben (zie afbeelding met met laadpaal logo op het bordje hieronder). Alleen we ontdekken dat een laadplek in een parkeergarage in Antwerpen niet zo makkelijk te bemachtigen is. Waarom een oplaadpunt in een parkeergarage lastig te bemachtigen is? Eigenlijk is dat tweeledig want aan de ene kant zien we veel plug-in hybrides (PHEV’s) die een plek bemachtigen omdat ze dan lekker dichtbij de in- en uitgang staan en daarnaast lijkt het erop dat er behoorlijk wat zogenaamde ‘laadpaalplakkers’ actief zijn in de diverse parkeergarages in Antwerpen.

Parkeergarage Meir Antwerpen met laadpaal

We rijden uiteindelijk meer dan een uur door het centrum van Antwerpen om een parkeerplaats te vinden waar we kunnen opladen. Achtereenvolgens gaan we naar Interparking Meir Antwerpen, Q-Park Handelsbeurs, Parking Meir-Opera Antwerpen, Interparking De Keyser om met de wanhoop nabij toch een parkeerplek te vinden in Interparking Roosevelt. Terwijl we de spullen uit de ruime kofferbak van de e-208 pakken vragen we ons af hoeveel parkeerplaatsen voor elektrische auto’s deze vijf parkeergarages bij elkaar hebben. Al wandelend naar het hotel komen we tot de optelsom dat er 18 plaatsen in de garages zijn met een oplaadpunt voor een elektrische auto.

Peugeot e-208 geparkeerd in parkeergarage Roosevelt Antwerpen

Genieten van gezellig & gastronomisch Antwerpen

Bij binnenkomst in Hotel FranQ zien we direct dat we een goede keuze hebben gemaakt. Het is een erg mooi en stijlvol hotel. Bij de receptie geven we nog een keer aan dat het jammer is dat de laadpaal het niet doet omdat dit een uur rondrijden door Antwerpen en een heleboel frustratie had kunnen besparen. Eenmaal in de hotelkamer vergeet je direct alles wat ervoor is gebeurd. Hotel FranQ zit in een oude bank en in de naam maken ze een link met de vroegere Belgische munt; de Frank.

In de bar van FRANQ drinken we een aperitief voordat we gewapend met paraplu en regenjas ’s avonds op pad gaan in Antwerpen. Vanwege Smaakmeesters zijn er allerlei extra activiteiten in de stad en bij diverse restaurants zie je de speciale Smaakmeesters ballonnen buiten om aan te geven dat het restaurant meedoet aan het evenement. Wij wandelen vanuit het hotel richting ‘t Eilandje, een leuk en hip deel van de stad Antwerpen. Bij de Fiskeskur op ’t Eilandje maken we een stop. Deze leuke, ruwe en wat rauwe tent serveert heerlijke hapjes. Het doet binnen ook echt een beetje Scandinavisch aan en we besluiten om de lichte trek te stillen met een Smørrebrød ray on rye.

Vanuit de Fiskeskur lopen we naar het restaurant dat we met wat geluk hebben weten te reserveren: Bistrot L’Îlot. Dit restaurant draait twee tafelrondes op een avond en we hebben de tweede zitting kunnen boeken. Het concept is eigenlijk vrij eenvoudig: je kunt kiezen uit een drie- of viergangenmenu. Alle gerechten die op het menu staan zijn bedoeld om te delen. We genieten van het heerlijke eten, de verrassende gerechten en de gastvrijheid bij Bistrot L’Îlot. En na een gezellige & gastronomische avond in Antwerpen gaan we terug naar het hotel.

De volgende morgen staan we op tijd op om als eerste de Peugeot e-208 weg te halen bij de laadpaal in parkeergarage Roosevelt en deze te parkeren bij Park & Ride Merksem. Dat bespaart kosten en zeker wanneer je jezelf stoort aan ‘laadpaalklevers’, dan is het wel zo netjes om zelf je elektrische auto op een andere plek te zetten. Vanaf Park & Ride Merksem wandelen we terug naar het centrum om de dag te starten bij restaurant Hart in Antwerpen. Dit deelnemende restaurant aan de Smaakmeesters verrast ons met de lekkerste vegan gerechten. Vol goede energie duiken we de hele dag de stad in om te shoppen en deze leuke stad verder te ontdekken.

Elektrische auto opladen bij Museum aan de Stroom | MAS Antwerpen

Het weekend vliegt voorbij en voor je het weet is het dan alweer tijd om de spullen te pakken en uit te checken bij het hotel. Eerst halen we de Peugeot e-208 op bij Park & Ride Merksem. Voor 1 Euro heeft de auto daar een hele dag gestaan en dat is een stuk goedkoper dan in parkeergarage Roosevelt waar we de eerste nacht voor € 20,- hebben gestaan.

Vanuit het hotel gaan we, voordat we terug gaan richting Amsterdam, eerst nog naar het Museum aan de Stroom. Museum aan de Stroom is onder de bewoners van Antwerpen ook wel bekend als MAS. Het museum ligt vlakbij de havens en vanuit iedere etage heb je zicht op de havens. Pluspunt is dat er voor de deur van het Museum aan de Stroom parkeerplaatsen met een laadpaal zijn. Zo kunnen we de auto nog een klein beetje opladen en na het museumbezoek met een volle actieradius naar huis rijden. Wat toch ook echt wel handig blijft is dat je via de MyPeugeot App een melding krijgt wanneer je auto opgeladen is. Zo weten we ook wanneer het tijd is om langzaamaan het museum te verlaten.

Tips voor een weekend met de elektrische auto naar Antwerpen:

  • Check je route van tevoren met een routeplanner. Zoals bijvoorbeeld Chargemap.
  • Zoek en boek een hotel met laadpaal, dan weet je zeker dat je een volle batterij hebt voor de terugweg.
  • Wil je geld besparen op het parkeren? Kies voor een van de 9 Park & Ride parkeerplaatsen rondom Antwerpen.
  • Wil je liever in de stad parkeren? Bekijk vooraf welke laadpas je nodig hebt om het oplaadpunt te gebruiken.
  • In het weekend zitten veel restaurants vol, dus kies van tevoren je restaurant en maak een reservering.
  • Stel de adaptieve cruise control in om efficiënter en veiliger te rijden richting Antwerpen.
  • Gebruik de app van je elektrische auto om in de gaten te houden wanneer je auto opgeladen is. En haal je auto weg bij de laadpaal zodat andere elektrische autorijders ook kunnen opladen.