Sainsbury supermarkten gaan EV-rijders in het Verenigd Koninkrijk verder op weg helpen

Sainsbury supermarkten gaan EV-rijders in het Verenigd Koninkrijk verder op weg helpen

Het Verenigd Koninkrijk is natuurlijk een enorm oppervlak en precies om die reden is het ook niet zo gemakkelijk om daar, net als in Nederland, een dekkend netwerk van snelladers te realiseren. Gelukkig is er nieuws voor iedereen die naar het Verenigd Koninkrijk op vakantie gaat met de elektrische auto, want Sainsbury gaat het aantal snelladers in het Verenigd Koninkrijk een boost geven. Smart Charge, aanbieder van laadoplossingen voor elektrische auto’s, gaat honderden snelladers door Groot-Brittannië plaatsen bij de supermarktketen waarmee Sainsbury bij de 5 grootste snellaadaanbieders in de regio komt te staan. Met de elektrische auto naar het Verenigd Koninkrijk wordt dus een stuk makkelijker tijdens je volgende vakantie.

Van plan om één van de grootste te worden

Sainsbury en Smart Charge gebruiken de technologie en snellaadpalen van Kempower om het uitrollen van het enorme netwerk mogelijk te maken. Elke snellader wordt voorzien van twee aansluitingen, waarbij de nadruk (uiteraard) op CSS-laadkabels komt te liggen, al blijft men ook aansluitingen aanbieden met CHAdeMo-plugs, aldus Sainsbury zelf. Smart Charge is op dit moment al beschikbaar bij meer dan 20 locaties van Sainsbury, maar dit aantal zal gedurende 2024 alleen maar op blijven lopen, totdat alle 100 geplande locaties voorzien zijn van laadpalen. Alle snelladers zijn 24/7 beschikbaar, dus ook op de momenten dat de supermarkt zelf gesloten is. Dat betekent dat dit niet alleen ideaal is voor klanten van de supermarkt, maar dat ook opladen tijdens de vakantie buiten de openingsuren van Sainsbury mogelijk wordt dankzij het netwerk.

Tip: Bekijk alle IONITY snellaadstations op een kaart.

Sainsbury en Smart Charge werken samen met Kempower snelladers in het Verenigd Koninkrijk

Op weg naar 750 snelladers op 100 locaties in het Verenigd Koninkrijk

Supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk zoals Aldi, Tesco, Lidl en Marks & Spencer hebben steeds vaker één of meerdere laadpalen (in samenwerking met aanbieders van laadpalen), maar dit zijn doorgaans AC-laders. Sainsbury kiest voor krachtige snelladers met een laadvermogen tussen de 150 en 300 kW, wat betekent dat de gemiddelde elektrische auto tijdens een standaardwinkelsessie meerdere honderden kilometers actieradius geladen heeft.

Smart Charge wordt in eerste instantie beschikbaar op 100 locaties van Sainsbury en omvat 750 snelladers, waarmee het netwerk van snelladers in het Verenigd Koninkrijk een flinke boost krijgt, wat bijzonder prettig is. Het is niet bekend of er na dit traject nog meer uitbreidingen zullen volgen. Tegelijkertijd zijn andere grote bedrijven druk met het verkennen van de mogelijkheden. Het grootste telecombedrijf in Groot-Brittannië is namelijk ook aan het werk met het uitrollen van een pilot dat een laadnetwerk van maar liefst 60.000 nieuwe oplaadpunten mogelijk moet maken. Daarmee lijkt het Verenigd Koninkrijk hard te werken om komend jaar de dekking van laadpalen en snelladers verder uit te breiden richting een goed dekkend netwerk.

Lees ook: Review: met de elektrische auto naar de Cotswolds in het Verenigd Koninkrijk

De ontwikkeling van snelladen in de UK

Naast Sainsbury zijn er diverse andere aanbieders bezig om snelladen gemakkelijker te maken in de UK. Zo is Fastned bezig om meer locaties te openen en ook IONITY en BP Pulse openen op steeds meer plaatsen snellaadstations. Onlangs heeft ook het Engelse Osprey Charging de eerste snellaadhub geopend wat ervoor zorgt dat je steeds gemakkelijker met je elektrische auto op vakantie kunt naar de UK. Dus wacht niet te lang en ga op ontdekking met je EV aan de andere kant van het Kanaal.