Steeds meer belgen gaan met de elektrische wagen op vakantie

Steeds meer belgen gaan met de elektrische wagen op vakantie

België heeft enige tijd achtergelopen op Nederland wanneer we kijken naar het aantal elektrische auto’s (of elektrische wagens zoals de Belgen ze noemen), echter sinds vorig jaar zijn onze zuiderburen met een flinke inhaalslag bezig en is het aantal elektrische wagens in België flink toegenomen. In 2023 kwam België zelfs op de koppositie in Europa te staan met de sterkste stijging in het aantal verkopen van elektrische wagens. Dit betekent tevens een flinke toename in de vraag naar informatie over elektrisch rijden en hoe het zit wanneer je met de elektrische wagen op vakantie gaat.

Aantal elektrische wagens in België sterk toegenomen in 2023

België heeft een toename in het aantal verkochte elektrische auto’s van maar liefst 225% gezien. Het gaat hier om de verkopen in augustus 2023 (in vergelijking met dezelfde maand het jaar ervoor). In totaal reden er meer dan 9.000 nieuwe elektrische wagens bij de dealers weg, waarmee de Belgen de koppositie in Europa pakken. Dat het aantal snelladers en laadpalen in België ook gestaag toeneemt, is daardoor nog beter te verklaren. Bijkomend voordeel is dat een betere laadinfrastructuur ook weer erg handig is voor Nederlandse EV-rijders die op vakantie gaan in België of doorrijden met de elektrische auto naar Frankrijk, het populairste vakantieland onder de Nederlanders.

De stijging in aantallen elektrische wagens in België komt overigens niet uit de lucht vallen. Het jaar 2022 is een problematisch jaar geweest voor autofabrikanten die, door gebrek aan chips en andere onderdelen, veel minder wagens konden leveren dan er verkocht waren. In 2023 is een grote inhaalslag geweest waarbij juist veel modellen naar de dealers verscheept zijn en veel elektrische wagens voor het eerst op vakantie zijn gegaan.

Op vakantie met de elektrische wagen vanuit België

Populaire vakantielanden onder de Belgen

De lijst met de populairste vakantielanden van Belgen verschilt niet gek veel met de Nederlandse toplijsten (wat uiteraard niet heel verrassend is). De top 4 vakantielanden voor België ziet er als volgt uit:

  1. Frankrijk
  2. Nederland
  3. Spanje
  4. Italië

Wat wel opvallend is, is het aantal laadpassen dat meegenomen wordt tijdens de vakantie. Uit onderzoek onder vakantiegangers met een elektrische wagen blijkt dat de Belgische vakantieganger maar liefst een halve laadpas minder meeneemt op vakantie dan Nederlandse EV-rijders.

Gemiddeld aantal laadpassen dat men in België mee op vakantie neemt

Steeds meer vakantiegangers met een elektrische auto in Europa

Het aantal elektrische auto’s blijft oplopen wat betekent dat er ook steeds meer mensen op vakantie gaan met de elektrische auto. Gelukkig voor iedereen die nu met een elektrische auto op vakantie wil gaan, is er steeds meer informatie beschikbaar. Tevens neemt het aantal snelladers in Europa bijna dagelijks toe dankzij grote aanbieders als Fastned, IONITY en natuurlijk Tesla, maar ook tal van grote supermarktketens in Duitsland en Frankrijk.

Dat er steeds meer vakantiegangers met een elektrische auto in Europa zijn, helpt ons allemaal verder op weg. Dit betekent namelijk steeds meer aandacht voor de faciliteiten, zoals laadpalen bij hotels en campings, maar ook bij kleinere accommodaties. Nu er ook steeds meer Belgische elektrische autorijders bij de snelladers langs de snelwegen in Duitsland, Frankrijk en Spanje komen te staan, wordt het daarnaast nog leuker om een praatje te maken met een mede-EV-rijder.