ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s

ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s

Met je elektrische auto op vakantie, een weekend weg of gewoon op bezoek bij familie aan de andere kant van het land. Wanneer je met je elektrische auto een langere afstand gaat afleggen is het fijn te weten waar je onderweg kunt opladen. Je wil eigenlijk zonder erbij na te denken op pad kunnen en geen ‘range anxiety’ krijgen onderweg. En omdat niet alle besturings- en navigatiesystemen van elektrische auto’s vanzelf de beste laadpaal of snellader langs je route zoeken, ontstaan er steeds meer routeplanners voor elektrische auto’s.

Tijdens de route naar de vakantiebestemming met je elektrische auto valt er veel tijd te winnen door een goede routeplanner te gebruiken. Een routeadvies voor de elektrische auto met daarin de laadstops, de laadtijd plus laadsnelheid, het aantal laadstekkers, de locatie en de kosten helpt jou namelijk sneller weer op weg. Minder gedoe onderweg zorgt voor meer vakantiegevoel. In dit artikel leggen we je uit hoe de ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s je kan helpen bij het plannen en afleggen van je route.

Tip: Lees ook hoe de A Better Routeplanner je kan helpen om je route te plannen.

Wat is de ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s?

De ANWB is bij iedereen in Nederland bekend. En ANWB heeft zeer veel services die leden in Nederland en Europa op weg helpen. Eigenlijk behoeft ANWB geen nadere toelichting. Al vele jaren heeft ANWB ook een hele handige routeplanner op de website staan, waarmee je gemakkelijk je route kunt plannen. De ANWB Routeplanner krijgt geregeld updates met nieuwe mogelijkheden en services.

Met de ANWB Routeplanner plan je gemakkelijk je route van je gekozen bestemming en naar de gewenste bestemming in zowel binnen- als buitenland. Al jaren plannen vele automobilisten met deze routeplanner de vakantie of een weekend weg. De ANWB Routeplanner is nog steeds één van Nederlands meest gebruikte routeplanners dankzij de gratis handige functionaliteiten zoals het selecteren van ‘snelste route’, ‘kortste route’ of ‘plezier / toeristisch’ en ook is het mogelijk om tolwegen, snelwegen, onverharde wegen of veerboten te vermijden op je route.

Sinds kort is aan de handige en veelgebruikte ANWB Routeplanner ook de functie toegevoegd om je route te plannen met je elektrische auto. Op die manier combineert de ANWB een beproefde routeplanner met de specifieke wensen van de snelgroeiende groep elektrische autorijders.

Leestip: Zo helpt de Chargemap app je bij het boeken van het juiste hotel met laadpaal.

Wat is de ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s?

Hoe werkt de ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s?

Met de ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s kun je op de website van de ANWB gemakkelijk je route plannen. Het plannen van je route met de elektrische auto is mogelijk via de website. Vooralsnog is de routeplanner voor de elektrische auto beschikbaar als bèta. Bèta dat staat voor testversie. Om een route te plannen doorloop je de onderstaande stappen om een reisadvies voor jouw merk en model elektrische auto. (Bekijk ook de stappen 1 tot 8 in de afbeelding).

Stap 1: Voer je vertrekpunt in
Stap 2: Voer je bestemming in (pas het vlaggetje aan wanneer je buiten Nederland zoekt)
Stap 3: Selecteer bij Auto type ‘Elektrische auto (bèta)
Stap 4: Vervolgens selecteer je bij ‘Auto instellingen’ het Merk
Stap 5: Selecteer bij ‘Auto instellingen’ het Model
Stap 6: Selecteer bij ‘Auto instellingen’ de Uitvoering
Stap 7: Selecteer het batterijpercentage bij vertrek, het minimum batterijpercentage op de eindbestemming en of je een aangepaste range wil toepassen
Stap 8: Bekijk je reisadvies

Hoe werkt de ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s?

Wat zijn de voordelen van de ANWB Routeplanner?

Met de ANWB Routeplanner weet je zeker dat je een kwalitatieve routeplanner gebruikt die maandelijks door vele Nederlanders wordt gebruikt. De routeplanner voor elektrische auto’s is gemakkelijk te gebruiken zonder dat je apps hoeft te installeren of een account aan moet maken. De ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s is via de website te gebruiken op de computer en op mobiel. Hierdoor kun je altijd en overal je route plannen, zowel thuis als onderweg.

De ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s is prettig omdat deze je helpt:

  • Vooraf de route te plannen naar je vakantiebestemming
  • De actieradius van je elektrische auto en model in te schatten
  • Je laadstops te plannen door aan te geven waar je kunt opladen en hoelang je moet laden bij de voorgestelde laadpaal of snellader
  • Te bekijken welke laadpalen er zijn en daarover belangrijke informatie aan je laat zien zoals laadsnelheid, aantal laadpunten, adres en merk van de oplaadpunten
  • Met een bepaald batterijpercentage (minimum actieradius) aan te komen op je bestemming

De ANWB routeplanner helpt je op basis van de actieradius van jouw elektrische auto en maakt een inschatting waar je laadstops moet maken. De routeplanner geeft je de afstand tussen je vertrek- en aankomstpunt, de totale tijd om op de bestemming aan te komen, de laadtijd en het aantal stops onderweg. Plus je kunt eenvoudig meer informatie over de laadpalen en snelladers bekijken.

Een ander handig snufje van de ANWB routeplanner is dat je de route op je mobiel gemakkelijk via Google Maps kunt inladen. Vanuit de ANWB Routeplanner op je mobiel neem je de volgende stappen op je scherm (Bekijk ook de stappen 1 tot 4 in de afbeelding):
Stap 1: Klik op ‘Navigeer verder’
Stap 2: Klik op ‘Met Google Maps’
Stap 3: Lees de melding op je scherm en klik op ‘Met Google Maps ->’
Stap 4: Bekijk of de route goed geladen is in je Google Maps app.

ANWB Routeplanner voor elektrische auto's via Google Maps app

Wat zijn de nadelen van ANWB Routeplanner?

De ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s heeft naast de genoemde voordelen ook enkele nadelen. Het eerste nadeel is dat als je de route op je computer plant, je geen mogelijkheid hebt om de route met je mobiel te delen. Als je de link naar je mobiel stuurt moet je opnieuw de stappen 4 tot en met 7 doorlopen om een routeadvies te zien.

Ondanks dat de ANWB Routeplanner je gemakkelijk laat navigeren met Google Maps en je hierdoor waarschijnlijk geen extra app hoeft te installeren op je telefoon, werkt de koppeling vanuit de ANWB Routeplanner naar Google Maps niet altijd of soms lukt het niet om alle laadstops door te geven aan Google Maps. Hierdoor is je routeadvies en aantal laadstops niet compleet met als gevolg dat je halverwege moet zoeken wat je adres is en een nieuw routeadvies moet opvragen.

De grootste nadelen van de ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s zijn de volgende:

  • Niet mogelijk geplande route vanaf je computer naar mobiel te sturen
  • Niet altijd even gebruiksvriendelijke ervaring met laden van routeadvies in Google Maps

Let er wel op dat het een bèta routeplanner voor elektrische auto’s betreft en dat er door toekomstige updates wellicht oplossingen komen voor de genoemde nadelen van de routeplanner.

Bekijk ook: De voor- en nadelen van de Chargemap Routeplanner App.

Navigatie in elektrische auto met Google Maps app

ANWB Routeplanner, navigatiesysteem of speciale app gebruiken?

Er is tegenwoordig een hele keur aan mogelijkheden voor het plannen van de route met de elektrische auto beschikbaar. Het is voor iedereen afhankelijk van je wensen en bekwaamheid met je telefoon en apps om te bepalen wat het fijnste werkt voor jou.

De ANWB helpt al decennialang mensen verder op weg en ook deze routeplanner is prettig en accuraat. Er zijn daarnaast ook verschillende andere apps beschikbaar die erg goed zijn om je te helpen je route te plannen met je elektrische auto zoals bijvoorbeeld A Better Routeplanner, Chargemap en PUMP. Deze apps laten onderweg meer zien over je verbruik en zijn te koppelen met het infotainmentscherm van je auto, waardoor je dankzij Apple CarPlay of Android Auto alle informatie in je gezichtsveld ziet.

Ook ontwikkelen automerken steeds betere en slimmere software voor de navigatie van hun elektrische auto’s. Toch berekenen veel navigatiesystemen van elektrische auto’s nog niet optimaal waar je het beste kunt stoppen langs je route om te laden. De keuze om voor het één of het ander te kiezen blijft daarom een persoonlijke keuze. Wij gebruiken het liefst een routeplanner app speciaal voor elektrische auto’s.

Conclusie

Ga je een weekend met je elektrische auto op pad of ga je op vakantie met je elektrische auto? Gebruik de ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s als voorbereiding op je reis. Je krijgt goed inzicht over waar je kunt opladen en hoe het verbruik van je merk & model auto kan zijn. De ANWB routeplanner is volledig gratis en heeft een handige koppeling op je mobiel met de Google Maps app voor routebegeleiding onderweg. Plus je hoeft geen account aan te maken of een app te installeren.