De beste laadplekken langs de A3 Autobahn in Duitsland

De beste laadplekken langs de A3 Autobahn in Duitsland

De Duitse Autobahn A3 loopt van Arnhem via het Rührgebied langs Keulen, Frankfurt am Main, Würzburg, Neurenberg en verder richting Oostenrijk. Deze autobahn is erg populair onder vakantiegangers en daarom leek het ons een goed idee om eens te onderzoeken of je langs de A3 snelweg in Duitsland goed kunt laden? In dit artikel vind je een overzicht van goede laadplekken waar je én makkelijk vanaf de snelweg A3 terecht kunt, waar je 24 uur per dag kunt snelladen én waar ook goede voorzieningen zoals een toilet en koffie of een wegrestaurant te vinden zijn.

Alle snelladers langs de A3 Autobahn in Duitsland

Wanneer je op een routeplanner voor elektrische auto’s kijkt en filtert op snelladers, zie je dat er genoeg snelladers te vinden zijn langs de A3 in Duitsland. Vanaf je computer thuis ziet het er dan naar uit dat je gemakkelijk de route naar de vakantiebestemming af kunt leggen. Alleen als je een beetje verder inzoomt op het aantal snelladers langs de A3 autobahn, zie je dat veel snelladers niet helemaal aan de snelweg liggen. Dat hoeft geen probleem te zijn natuurlijk, maar wanneer je een beetje wil opschieten, kies je bij voorkeur voor een snellader op een Raststätte langs de snelweg. De reden daarvoor is dat bij een Raststätte meerdere laadpalen bij elkaar staan zodat je meer kans hebt op een beschikbare laadpaal. Terwijl je bij een laadpaal in een dorpje langs de route nooit helemaal zeker weet of daar wel een plekje is.

Het is tijdens je reis fijn om te weten dat er voldoende laadpalen zijn. Het is ook nog fijn om te zorgen dat je zo voordelig mogelijk kunt snelladen, want het kan veel geld schelen als je let op welke snelladers je kiest en welke laadpassen je daarbij gebruikt. De locaties van de snelladers op de parkeerplaatsen staan over het algemeen goed aangegeven. Verder is de locatie op de parkeerplaats vaak bijna overal hetzelfde. Eerst passeer je het tankstation aan de linker zijde en daarna rijd je zo ver mogelijk naar rechts om de snelladers te vinden langs de A3 in Duitsland.

Getest: Alle snelladers langs de A3 in Duitsland

Autohof Isselburg – afrit 4 Rees

26 km vanaf de grens

De eerste goede laadplek die je tegenkomt op de A3 is de Aral Tankstelle Isselburg. Deze snelladers liggen niet echt op een officiële RastStätte, maar dicht genoeg bij de snelweg om snel te bereiken. Zowel Aral Pulse als BP Pulse bieden er meerdere snelladers aan. Ook is er een McDonalds vlakbij om even een kop koffie of wat lekkers te halen.

Locatie: Dekkers Waide 1, Isselburg, Duitsland
Aanbieder: Aral Pulse & BP Pulse

A3 Raststätte Hünxe West – nabij afrit 7

56 km vanaf de grens

Niet de allermooiste plek langs de route, maar er zijn genoeg faciliteiten voor een pauze tijdens een laadstop: een wegrestaurant en een Aral tankstation voor een kop koffie of een maaltijd. Het belangrijkste is dat er 4 laadplekken zijn, dus vaak wel een EnBW laadpaal beschikbaar om te snelladen.

Locatie: A3, Raststätte Hünxe West, Hünxe, Duitsland
Aanbieder: EnBW

IONITY Raststätte Ohligser Heide

Raststätte Ohligser Heide – tussen afrit 19 en 20

116 km vanaf de grens, bij Düsseldorf.

Dit is een hele fijne plek om te stoppen. Er staan aan beide zijden van de snelweg veel laadpalen. Op deze Rastättes zijn 4 snelladers van IONITY en één van Compleo te vinden.

Locatie:Rastanlage Ohligser Heide, A3, Solingen, Duitsland
Aanbieder: IONITY & Compleo

A3 Afrit 36 Neuwied

203 km van de grens

Dit is weer een hele fijne plek om een laadstop te maken. Goede, snelle laadpalen van Allego en veel Tesla Supercharger laadpalen. Kan je niet sneller laden dan 50 kWh? Dan ben je meestal goedkoper uit bij de laadpaal van Allego. En er zijn veel voorzieningen om het wachten te veraangenamen zoals restaurants, toiletten, etc. Daarnaast is er ook een nagelsalon, massagesalon, speelhal, bakker en verschillende winkels. Zoek je een plek om te overnachten? Zet je auto dan aan de trage lader en check in bij het A3 Hotel op nog geen 100m van de laadpalen.

Locatie: Westerwaldstrasse 10, Oberhonnefeld, Duitsland
Aanbieder: Allego & Tesla

Tesla en Allego snelladers A3 Afrit 36 Neuwied

A3 Raststätte Heiligenroth & A3 Raststätte Montabaur – tussen afrit 40 en 41

233km vanaf de grens

Deze twee Raststätten liggen vlak bij elkaar, elk aan een andere zijde van de snelweg. Beiden hebben 2 snelladers van EnBW en een Serways wegrestaurant met koffie en schone toiletten voor € 0,70. Er is hier verder niet veel te beleven en er zijn nauwelijks bankjes. De laadpalen staan hier niet zo goed aangegeven. Passeer het tankstation aan de linkerkant en rijd nog een flink eind door, als je het gevoel hebt dat je alweer bijna de snelweg op gaat, komt er nog een parkeerplaats waar je de laadpalen aan de rechterzijde ziet staan.
Montabaur (op de terugweg) heeft een Esso tankstation.
Heiligenroth (op de heenweg) heeft een Aral tankstation en een BurgerKing op de parkeerplaats.

Locatie: A3 Raststätte Heiligenroth, 56412, Montabaur, Duitsland & A3, Raststätte Montabaur Ost, Montabaur, Duitsland
Aanbieder: EnBW

Bad Camberg West – tussen afrit 43 en 44

267 km vanaf de grens

Heb je een elektrische auto die supersnel kan laden? Dan is Bad Camberg West een goede laadstop. (Bad Camberg Oost is in de zomer van 2022 in verbouwing en heeft nog geen laadpaal). Op deze parkeerplaats staan meerdere HPC laders van IONITY van 350kW. Je bent in een mum van tijd weer op weg als je auto dit aankan. Heeft jouw auto een langzamere laadcurve? Er staat hier ook 1 laadpaal van E.On. Er is een Serways wegrestaurant en een Shell tankstation op loopafstand van de laadpalen. Ook is er een McDonald’s en een motel.

Locatie: Rastanlage Bad Camberg West, A3, Bad Camberg, Duitsland
Aanbieder: IONITY & E.On

IONITY Bad Camberg West

Raststatte Medembach – tussen afrit 46 en 47

293 km vanaf de grens

Er zijn 5 snelle laders van E.On (4x 175kW en 1x 50kW). Om de laadpalen te vinden moet je op de heenweg langs het Esso station rijden en direct tegenover Serways restaurant vind je de laadpalen. Bij het Serways restaurant zijn ook goede toiletten (€ 0,70) te vinden. De parkeerplaats Medenbach aan de andere kant van de snelweg (op de terugweg) is een ander verhaal. Deze Raststätte heeft meer voorzieningen en oogt gezelliger. Er zijn veel leuke picknicktafels om even aan te zitten. Ook hier staan 5 snelle laders van E.On tot je beschikking.

Locatie: Medenbach West, 65207 Wiesbaden, Duitsland & Medenbach Ost, A3, km 143, 65207 Wiesbaden, Duitsland
Aanbieder: E.On

Raststätte Weiskirchen Sud (& Nord ) – tussen afrit 54 en 55

346 km vanaf de grens

De zuidelijke (heenweg) Raststätte heeft 4 supersnelle laders van IONITY (350 kW), een Burger King, Nordsee, Coffee Fellows en wat meer voorzieningen dan de noordelijke Raststätte (terugweg). De noordelijke Raststätte heeft één ‘gewone’ snellader van E.On (50kW). Daar kan één auto laden tot 50kW, en een tweede auto kan langzaam laden. Op de terugweg over de A3 kun je beter 53 km doorrijden naar Medenbach of eerder stoppen bij Spessart Nord.

Locatie: Rastanlage Weiskirchen Süd/Nord, A3., Rodgau, Duitsland 
Aanbieder: IONITY & E.On

IONITY snelladers Raststätte Weiskirchen Sud

Raststätte Spessart Nord (alleen terugweg)

381 km van de grens

Wat deze Raststätte anders dan anderen maakt, is het stenenwinkeltje naast de laadpalen. Terwijl je auto aan het laden is aan één van de 6 IONITY snelladers of rustig staat te laden bij E.On, kun je met de kids allerlei edelstenen bekijken en kopen bij ‘Schatshaus im Spessart’. Verder is hier een Serways en Nordsee restaurant en zijn er goede toiletten (€ 0,70). Spessart Sud passeer je op de heenweg. Daar is nu nog geen laadpaal.

Locatie: Spessart Nord, 63879 Weibersbrunn, Duitsland
Aanbieder: IONITY & E.On

IONITY snelladers Raststätte Spessart Nord

Raststätte Würzburg Nord & Sud – tussen afrit 70 en 71

433 km vanaf de grens

Bij Würzburg liggen twee Raststätten met één snellader van E.On. Bij een van de laders van E.On kan slechts één auto snelladen tot 50kW en een tweede elektrische auto kan alleen langzaam laden. Deze laadstops zijn geen parkeerplaatsen met veel voorzieningen, maar het is er van alle gemakken voorzien en een prima plek om de elektrische auto en jezelf op te laden. De noordelijke Raststätte (terugweg) heeft ook maar één laadpaal van E.On. Het uitzicht is vanaf het uitzichtpunt bij deze locatie wel mooi.

Locatie: Am Katzenberg, 97084 Würzburg, Duitsland & A3, 97084 Würzburg, Duitsland
Aanbieder: E.On

Raststätte Haidt Nord & Sud – tussen afrit 74 en 75

456 km vanaf de grens

Kan jouw elektrische auto supersnel laden? Rijd dan naar deze parkeerplaats langs de A3. Hier staan namelijk aan beide zijden snelladers van IONITY met een vermogen van 350kW. De noordzijde (terugweg) heeft ook nog een langzamere snellader van E.On staan. Die laadpaal staat een beetje verdekt opgesteld na de bocht. Kan je niet sneller laden dan 50 kWh? Dan ben je met de meeste laadpassen goedkoper uit bij de laadpaal van E.On.

Locatie: Haidt Nord / Sud A3 1, Kleinlangheim, Duitsland
Aanbieder: IONITY & E.On

IONITY Raststätte Haidt Nord & Sud

Erlebnis Rasthof Geiselwind – afrit 76

474 km van de grens

Een grote parkeerplaats vlakbij afrit 76. Grote borden kondigen een ‘Erlebnis Rasthof’ aan. Een belevenis wordt hier beloofd, maar voor de sfeer hoef je hier niet te komen. Er zijn wel veel voorzieningen zoals 4 supersnelle laders van E.On (met overkapping) en 6 Tesla Superchargers. Naast de snelladers staan wat bankjes, maar voor het uitzicht hoef je hier niet te gaan zitten want dat is bedroevend. Er zijn hier vooral veel fastfoodrestaurants zoals een McDonald’s, KFC, BurgerKing, Subways en nog veel meer.

Locatie: Scheinfelder Str. 15 – 23, 96160 Geiselwind, Duitsland
Aanbieder: Tesla snelladers & E.On

A3 Raststätte Aurach Süd & Nord – tussen afrit 81 en 82

518km vanaf de grens

Een grote parkeerplaats langs de snelweg waar veel vrachtwagens rusten en overnachten, voor de elektrische autorijders is hier niet veel te vinden behalve 1 snellader van EnBW aan iedere kant van de snelweg. Aurach Nord (terugweg) heeft een picknicktafel bij de laadpaal. Aan zowel de noord- als de zuidkant is een tankstation (Nord: Aral, Süd: OMV) en een Serways wegrestaurant.

Locatie: Aurach Süd/Nord, Erlangen, Duitsland
Aanbieder: EnBW

EnBW snellader A3 Raststätte Aurach Süd & Nord

Autohof Neumarkt – Afrit 92A 

571 km vanaf de grens

Het kenmerk van een Autohof is dat deze een stukje van de snelweg afligt. Bij deze Autohof moet je een even van snelweg af en dan kom je al snel bij Autohof Neumarkt. Hier staan 4 supersnelle 350kW laadpalen van IONITY en snelladers van Allego. Kan jouw elektrische auto niet sneller laden dan 50 kWh? Dan ben je meestal goedkoper uit bij de laadpaal van Allego. Deze plek is van alle gemakken voorzien en je hebt de keuze uit verschillende wegrestaurants en fastfood-ketens.

Locatie: Karl-Schiller-Straße 16, 92348, Berg bei Neumarkt in der Oberpfalz, Duitsland
Aanbieder: IONITY & Allego

Autohof Regensburg-Ost – Afrit 101

642 km vanaf de grens

Ook deze Autohof is herkenbaar en ligt net iets van de snelweg af. Bij een Autohof kies je ervoor om even rust te hebben. Wel zijn het vaak plaatsen waar veel vrachtwagens ook rusten of hun pauze doorbrengen. Hier vind je Tesla Superchargers en snelladers van Allego

Locatie: Max-Planck-Straße 8, 93055 Regensburg, Duitsland
Aanbieder: Tesla & Allego

Bayerischer Wald Süd & Nord – tussen afrit 106 en 107

683 km vanaf de grens

Hier staan supersnelle laders van IONITY (HPC) en langzamere snelladers van E.On. Let op de verschillende snelladers staan niet bij elkaar op de parkeerplaats en daardoor moet je zoeken naar de laadpalen. Ook hier geldt dat je goedkoper uit bent als je voor de laadpaal van E.On kiest.

Locatie: Rastanlage Bayerischer Wald Süd, A3, Hunderdorf, Duitsland
Aanbieder: IONITY & E.On

E.On snellader langs de A3 Autobahn in Duitsland

Conclusie

De Duitse snelwegen zijn bijzonder populair en tijdens vakantieperiodes zijn er veel elektrische autorijders die gebruik maken van de A3 snelweg in Duitsland onderweg naar het zuiden van Duitsland of naar Oostenrijk, Italië of andere landen. In de afgelopen jaren hebben de Duitsers hard gewerkt om meer laadpalen en snelladers te plaatsen en dat is te merken als je de snelladers test langs de A3 autobahn. De algemene conclusie is dat het voor elektrische autorijders steeds makkelijker is om Duitsland te doorkruisen. Het grootste verbeterpunt is nog steeds dat het gemakkelijker en duidelijker mag zijn welke laadpas je recht geeft tot welk tarief. Neem meerdere laadpassen mee en je komt een heel eind tijdens je vakantie, zeker als je de A3 snelweg aflegt.