EnBW snelladers

EnBW snelladers

‘Beter, sneller en verder, van Flensburg tot Freiburg en van Aken tot Dresden.’ De slogan van EnBW is duidelijk en dat is slechts het begin, want hoewel dit al de grootste snellaadaanbieder van Duitsland is, zijn de plannen groot; heel Duitsland moet voorzien worden van snellaadstations om ervoor te zorgen dat iedereen met een elektrische auto altijd kan laden, rijden en op de gewenste bestemming aankomt. Elke vijf minuten moet je 100 kilometer bij kunnen laden bij de snellaadstations van EnBW, maar hoe werkt snelladen bij EnBW precies en hoe kom je aan een EnBW laadpas vanuit Nederland?

Wat is EnBW?

EnBW (afkorting voor Energie Baden-Württemberg) is een bijzonder grote energieleverancier (stroom, water en gas) uit de regio – je raadt het al – Baden-Württemberg. Als innovatieve leverancier is EnBW constant op zoek naar verbeteringen en het bedrijf heeft zich dan ook volledig op de laadstations gestort om te zorgen voor een betere dekking van het Duitse netwerk van laadpalen. Daarbij staat deze energieleverancier niet alleen voor de Energiewende (overstap naar groene stroom) maar ook de Autowende (overstap naar elektrische auto’s).

EnBW is actief door heel Duitsland. Snelladers van EnBW zijn vooral bij de raststätten langs de grotere Duitse snelwegen te vinden. Een van de meest ambitieuze laadpleinen op het gebied van snelladen in Duitsland staat trouwens op naam van deze energieleverancier; EnBW Kamener Kreuz (Autobahnkreuz Kamen in het Ruhrgebied) is een laadplein met 52 snelladers (300 kW) dat alleen groene stroom levert én stroom levert aan bedrijven in het Ruhrgebied zelf. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een groot aantal zonnepanelen op de daken van het laadstation.

Hoeveel EnBW snelladers zijn er?

Op dit moment zijn er al meer dan 150 laadstations van EnBW door heel Duitsland, en in de planning staan meer dan 2.500 laadstations. Op de kaart kun je zien waar de snelladers van EnBW te vinden zijn; met name richting Zuid-Duitsland en langs de grote autobahn-routes zie je veel EnBW snelladers terug.

Zoom in op de kaart om de regio te bekijken die interessant is voor jou. Klik vervolgens op het logo (E) van EnBW om de snelladers en aansluitingen te zien op de geselecteerde locatie.

Hoe werkt laden bij EnBW snelladers?

Snelladen bij EnBW lijkt sterk op laden bij een snellader van Fastned of IONITY, maar dan in het Duits. Om het je makkelijker te maken, hebben we de instructies hieronder gewoon in het Nederlands gedaan:

 • Ga naar een EnBW snellader
 • Selecteer de gewenste laadkabel op het scherm
 • Gebruik je laadpas of app om de snellader te activeren
 • Sluit de laadkabel van EnBW aan op de auto
 • Beëindig de laadsessie met de app of de laadpas, of stop de sessie via het scherm
 • Haal de laadkabel uit je auto en hang deze terug

EnBW snellaadstation met meerdere snelladers

Hoe betaal je voor snelladen bij EnBW?

Bij alle snelladers van EnBW kun je de app gebruiken en er is altijd een extra mogelijkheid om op een andere manier te betalen. Hierbij kun je denken aan PayPal, Apple Pay, Google Pay, creditcards en bankkaarten. Aangezien dit verschilt per laadlocatie, raden we aan om eerst op de kaart te kijken wat de mogelijkheden zijn voordat je naar het station rijdt om te kunnen laden.

Wat kost laden bij EnBW snelladers?

Laden kost je gemiddeld € 0,45 per kWh wanneer je AC (wisselstroom) laadt en € 0,55 per kWh voor DC (gelijkstroom) laden. Switch je naar Frequent Charger (Viellader in het Duits) dan betaal je € 5,99 aan abonnementskosten per maand, en krijg je € 0,06 korting per kWh op alle tarieven.

EnBW 300 kW snelladers

Welke laadpassen gebruik je bij EnBW?

Veel van de Nederlandse laadpassen werken ook in het buitenland. Werkt je laadpas niet, dan zijn de meeste snelladers van EnBW ook te gebruiken met een creditcard of bankkaart. Let er wel op dat de instructies op het scherm in het Duits zullen zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de laadpas van EnBW te bestellen, maar hier zitten wat haken en ogen aan. Hoewel de laadpassen wél in Nederland geaccepteerd worden, kunnen Nederlanders de laadpassen niet bestellen omdat Nederlanders geen laadpashouder bij EnBW kunnen worden (al zijn er aardig wat uitzonderingen).

Concreet heb je twee opties. Ken je iemand in Duitsland, dan kun je hem of haar vragen een pas te bestellen en op te sturen naar jou. Je kunt er ook voor kiezen om via de website van EnBW een pas aan te vragen en gewoon te kijken wat er gebeurt.

Wat voor laadkabels zijn er bij EnBW?

Aansluitingen met CCS (Combo Charging System), Mennekes (type 2) aansluitingen en soms ook CHAdeMO. Er zijn laadpalen die verschillende laadkabels hebben, zodat je de juiste laadkabel kunt selecteren bij de laadpaal die jij gekozen hebt om te laden.

Wat is de laadsnelheid bij EnBW?

De laadsnelheid hangt af van twee factoren;

 • De laadpaal die je kiest
 • De maximale laadsnelheid van jouw eigen elektrische auto

Veel van de Tank & Rast locaties in Duitsland (locaties langs snelwegen met grotere parkeerplaats, tankstation en vaak meerdere eetgelegenheden) zijn voorzien van EnBW snelladers. Hier geldt doorgaans dat de laadsnelheid van de laadpaal hoger ligt dan de maximale laadcapaciteit van je auto. Concreet betekent dit dat jouw auto zelf bepalend is voor het maximale snellaadvermogen.

EnBW Tank & Rast snellader

Hoelang duurt laden bij EnBW?

Zoals we hierboven al aangaven, is de laadsnelheid bij EnBW laadlocaties verschillend en hangt dit vaak af van de auto die je wilt opladen. De vuistregel is dat de gemiddelde elektrische auto binnen 30 minuten op 80% zit. De vuistregel van EnBW is overigens net iets anders; zij stellen dat de gemiddelde auto elke 5 minuten minstens 100 kilometer bereik moet kunnen laden bij de snellaadstations van EnBW.

Tips voor snelladen bij EnBW

Om je goed op weg te helpen hebben we enkele tips voor je op een rij gezet zo kun je gemakkelijker, beter en socialer snelladen bij EnBW:

 • Download de EnBW app voor meer info en eventuele speciale aanbiedingen voor snelladen
 • Gebruik een snellader niet tot 100%, tot 80% is efficiënter en netter ten opzichte van andere elektrische autorijders
 • Bij EnBW snelladers is het meestal niet gemakkelijk om met een aanhanger of caravan te laden, die moet je afkoppelen
 • Check voordat je wegloopt op de EnBW snellader of deze ook echt gestart is
 • Volg het laadproces in de app van je elektrische auto (als die er is) zo voorkom je dat het laden onverhoopt is gestopt
 • Probeer voor de optimale laadsnelheid te voorkomen dat je een laadpaal met meerdere laadkabels deelt, wanneer je dit doet daalt de gemiddelde laadsnelheid namelijk vaak
EnBW snellaadstation bij Kamen Karree