5 x opties om te betalen voor het laden bij een hotel met laadpaal

5 x opties om te betalen voor het laden bij een hotel met laadpaal

Tijdens de reis naar de vakantiebestemming is een hotel met laadpaal erg populair. Veel vakantiegangers met de elektrische auto geven zelfs aan dat ze een laadpaal bij de accommodatie belangrijk vinden. Voor elektrische autorijders kan de aanwezigheid van goede laadinfrastructuur de keuze van een hotel aanzienlijk beïnvloeden. Nadat je een hotel met laadpaal hebt geboekt voor onderweg is het handig om te weten wat de kosten voor het laden gaan zijn. In dit artikel delen we wat de vijf meest voorkomende opties zijn om te betalen voor het opladen bij een hotel.

1. Betalen naar gebruik – per kWh

Helaas is het vaak nog niet direct inzichtelijk welke manier van betalen een hotel hanteert voor het opladen van je EV. Een van de meest transparante manieren om te betalen voor het opladen van je elektrische auto is om te betalen op basis van de hoeveelheid kilowattuur je geladen hebt. Doordat niet ieder hotel een goede manier bedacht heeft om je te laten betalen per kWh, gaan sommige hotels werken met één van de andere opties uit deze lijst. Wanneer je moet betalen naar gebruik, betaal je alleen voor de stroom die je daadwerkelijk gebruikt. Deze manier om de kosten voor het laden onderweg te bepalen is ideaal als je niet meer wilt betalen dan nodig. Vaak geeft het hotel bij deze betaalmogelijkheid jou ook gewoon de mogelijkheid om je eigen laadpas te gebruiken voor het laden. Enige dat jij dan moet doen voor vertrek is zorgen dat je een laadpas bij je hebt die werkt bij de laadpalen van het hotel.

Leestip: 7 x tips voor het boeken van het juiste hotel met laadpaal.

Betalen naar gebruik (per kWh) meest eerlijke manier om te betalen bij hotels met laadpaal

2. Betalen naar gebruik – op basis van tijd

Sommige hotels berekenen kosten voor het gebruik van een oplaadpunt op basis van de tijd dat je auto aangesloten is. Dit kan voordelig zijn als je auto snel laadt, maar het kan ook nadelig zijn als je auto langer nodig heeft om op te laden. Deze methode moedigt gasten vaak wel aan om de laadpaal sneller vrij te maken zodra de elektrische auto is opgeladen, wat vooral tijdens drukke perioden gunstig kan zijn. Wanneer het hotel dat je geboekt hebt deze methode gebruikt voor het betalen van de kosten, dan heb je eigenlijk nooit zelf een laadpas nodig om te laden. Het hotel wil grip hebben op het gebruik en zal ervoor zorgen dat ze de laadpaal uit kunnen lezen of een eigen laadpas gebruiken om verstreken tijd te kunnen bepalen.

3. Betalen naar gebruik – combinatie van kWh & tijd

Een combinatie van tijd- en energiekosten zie je bij hotels die zowel een efficiënt gebruik van de laadstations willen bevorderen als eerlijk willen factureren op basis van je verbruik. Deze methode werkt vooral goed bij hotels met veel vraag naar laadpalen zoals bij toeristische hotspots. Wanneer je een hotel onderweg boekt is deze combinatie niet prettig want de betaalmethode op basis van deze optie raakt je dan dubbel. Je wil namelijk je EV wel volledig opladen, maar niet midden in de nacht uit bed om je auto te verplaatsen. Door deze combinatie, betaal je sowieso voor een volledige actieradius waarbij je ook nog eens het risico loopt dat je door moet betalen omdat je op basis van tijd moet betalen. Toch zie je dat steeds meer hotels een vorm van blokkeertarief of boetetarief hanteren voor de laadpalen bij het hotel. Deze optie kan zowel voor snelle als langzamere laadpalen van toepassing zijn.

Let op: Shell Recharge laadpalen bij hotels hanteren vaak blokkeertarieven.

Bij sommige hotel mag je gratis (langzaam) je elektrische auto opladen

4. Vaste prijs voor het laden

Een vast tarief voor het gebruik van een oplaadpunt bij een hotel is eenvoudig en voorspelbaar. Echter al lijkt het een eenvoudige manier om te weten waar je aan toe bent voor het opladen van je elektrische auto, het is raadzaam om de kosten terug te rekenen. Op die manier kun je bepalen of het een goede deal is om bijvoorbeeld € 10,- te betalen voor het laden van je elektrische auto of dat het eigenlijk een slechte deal is omdat je geen volledige laadsessie nodig hebt. Mocht je een hotel hebben dat op die manier de kosten in rekening brengt voor het laden, overweeg dan om bijvoorbeeld Chargemap te gebruiken om te filteren op de prijs van een laadpaal in de buurt.

5. Gratis opladen bij je hotel

De beste deal is natuurlijk wanneer het hotel dat je geboekt hebt je gratis laat opladen bij de laadpaal van het hotel. In sommige gevallen bieden hotels het opladen van je EV gratis aan als onderdeel van de service en omdat ze weten dat dit een doorslaggevende reden kan zijn bij de keuze van een hotel. Net zoals gratis WiFi vandaag de dag een standaardvoorziening is in veel hotels, wordt gratis opladen steeds meer een aantrekkelijke service voor milieubewuste reizigers. Helaas is het vaak niet vooraf bekend of je gratis kunt laden bij een hotel, maar wanneer je een hotel ontdekt waar je gratis kunt opladen kun je aanzienlijk besparen op de reiskosten tijdens de vakantie.

Conclusie

Iedere mogelijkheid om je auto op te laden bij een hotel moedigen wij natuurlijk van harte aan. Let er wel op dat er verschillen bestaan tussen de opties om te betalen voor het opladen. Het spreekt voor zich dat het voor de vakantieganger een voordeel is als je bij het hotel gratis kunt opladen. Tegelijkertijd heeft energie een prijs en is het goed om te beseffen dat wanneer hotels de kosten kunnen dekken voor het opladen, ze sneller geneigd zullen zijn om meer laadpalen te plaatsen. Het is belangrijk om vooraf te onderzoeken welke oplaadopties beschikbaar zijn bij hotels langs je route, zodat je kunt kiezen voor een verblijf dat het beste aansluit bij jouw verwachtingen en het opladen van je elektrische auto. Door vooruit te plannen en de juiste keuzes te maken, kun je genieten van een zorgeloze en comfortabele vakantie met je elektrische auto, wetende dat je accommodatie niet alleen zorgt voor een comfortabele nachtrust voor jou, maar ook je elektrische wagen weer volledig oplaadt.