Review: kamperen met de Tesla Model Y én daktent in Denemarken

Review: kamperen met de Tesla Model Y én daktent in Denemarken

Het land van de kleine zeemeermin, het land waar de langste autovrije winkelstraat van heel Europa ligt en vooral het land van de ‘o’ met dat gekke streepje erdøørheen. Omdat we al veel reviews hebben over vakanties naar het zuiden van Europa, gaat deze review over het noorden van Europa. Wil jij ook naar Scandinavië en het relatief onbekende Denemarken met de elektrische auto verkennen? Lees dan deze review waarin je kunt lezen hoe het is om met de Tesla Model Y, een daktent (Skycamp Mini 3.0) én de Campwerk Economy tenttrailer achter de elektrische auto op vakantie te gaan richting LEGOLAND in Billund, Denemarken.

Met de elektrische auto naar Denemarken

Denemarken is voor vaak een doorreisland richting het noorden van Scandinavië óf de plek waarbij gezinnen naar Billund gaan voor een bezoek aan LEGOLAND, om vervolgens weer om te keren en terug te rijden naar een land waar een verstaanbare taal gesproken wordt. Wil je ook met je elektrische auto naar LEGOLAND? Overweeg dan zeker ook eens om naar een van de campings te gaan in de buurt, dat is vaak goedkoper en op die manier kun je testen of kamperen met je elektrische auto ook iets voor jou is. Wanneer je met je Tesla naar Denemarken gaat, vergeet dan niet dat je van je Tesla gemakkelijk een accommodatie kunt maken met de Tesla kampeermodus.

Voor de reis richting Denemarken is het aan te raden om naast de Tesla routeplanner en app ook A Better Routeplanner en Google Maps te gebruiken voor het vinden van goede locaties om op te laden. Het voordeel van Scandinavische landen is sowieso dat de laadinfrastructuur over het algemeen vrij goed is, waardoor je niet snel laadstress zult ervaren. Bijkomend voordeel van voldoende laadpalen en snelladers is dat je erg flexibel bent in waar je naartoe kunt gaan zonder op de actieradius te letten.

Leestip: Op vakantie met het gezin en de elektrische auto naar Frankrijk.

Tesla Model Y met daktent en vouwwagen op vakantie

Heb je geen tijd om alles van deze review te lezen? Bekijk dan hier de top-tips:

 • De Tesla Model Y Long Range heeft een geremde trekcapaciteit van 1.600 kg, dat is voldoende voor het gewicht van de vouwwagen en de daktent op de dakdragers van het dak.
 • Tijdens je vakantie met de vouwwagen achter de elektrische auto is het prettiger om locaties te kiezen waar je kunt snelladen zonder af te koppelen. Bekijk hier waar je kunt snelladen zonder je vouwwagen af te koppelen.
 • Wanneer je niet de navigatie van je elektrische auto of de routeplanning van je Tesla wil aanhouden, zorg dan wel ervoor dat je laadstops in de navigatie van de auto invoert. Dat zorgt ervoor dat de batterij zich kan voorbereiden en je daardoor sneller kunt laden.
 • Aangezien de vakantie in het teken staat van een bezoek aan LEGOLAND, is het handig om bij laadstops te zoeken waar iets te doen is voor de kinderen. Zo kunnen de kids even uitraden tijdens de laadstop terwijl de elektrische auto kan opladen.
 • De Tesla Superchargers zijn vaak aantrekkelijk geprijsd en je Tesla stuurt je vanzelf via deze locaties als je niets anders selecteert. Toch kan het handig zijn om laadpalen op prijs te filteren met de Chargemap app.
Wist je dat je met de Chargemap app laadpalen op prijs kunt filteren?

Op vakantie met een daktent én vouwwagen achter de Model Y

Doordat de Tesla Model Y erg krachtig is dankzij de koppel van 500 Nm merk je tijdens de reis richting Denemarken soms niet eens dat je een vouwwagen achter de auto hebt hangen. Hetzelfde is van toepassing op de daktent behalve als je harder dan 110 kilometer per uur gaat rijden. Alleen eigenlijk moet je überhaupt niet harder dan 100 willen rijden met een vouwwagen achter je EV dus ook de daktent merk je niet zoveel van. Door de daktent hoor je wel iets meer geruis in de stille Tesla Model Y, zeker als er meer wind staat of als je over een van de bruggen in Denemarken rijdt. Storend is het geluid van de daktent echter geenszins.

Lees ook: Daktenten dit jaar populair voor de vakantie met de elektrische auto.

Gedurende de vakantie is het lastig om het exacte effect van de vouwwagen achter de Tesla Model Y te meten doordat er ook een daktent op de elektrische auto zit. Om wel enigszins inzicht te geven vergelijken we het verbruik op de volgende manier: Zonder daktent, vouwwagen en veel bagage is de werkelijke actieradius van de Tesla Model Y zo’n 475 kilometer als deze volledig opgeladen is. Gedurende de vakantie in Denemarken met alle bagage in de auto, de daktent op de auto en de vouwwagen achter de auto is de actieradius iets minder dan 300 kilometer, een afname van zo’n 40%. Met de laadinfrastructuur richting Denemarken is de afname van de actieradius geen enkel probleem. Af en toe een laadstop en even pauze voor de kids is namelijk best wel prettig tijdens zo’n reis. Daarnaast kun je tijdens een laadstop genieten van de mooie plekken en de natuur in Denemarken. Snellaadstations zoals de nieuwe snellaadlocatie van Clever bij Aabenraa laten je zien hoe Denen kijken naar elektrisch rijden en laadstops.

Clever Aabenraa in Denemarken - net over de grens bij Flensburg

Ervaringen tijdens het kamperen met vouwwagen en daktent op de Model Y

Een daktent monteer je gemakkelijk op de dakdragers van je Tesla. Dankzij de daktent creëer je gemakkelijk een riante slaapplek voor twee personen bovenop je auto. De extra slaapplaatsen zijn wel erg fijn naast de slaapplaatsen in de vouwwagen. De vouwwagen geeft op de camping in Denemarken extra ruimte en comfort, zeker wanneer je een luifel gebruikt. De luifel is prettig wanneer je overdekt wilt kunnen zitten en eten of wanneer het weer tijdens de vakantie iets minder is en je wat extra overdekte ruimte zoekt. De combinatie van de daktent en de vouwwagen met luifel is fijn, vooral ook omdat het opzetten van de daktent, tenttrailer én de luifel alles bij elkaar nog geen half uur kost. Handig als je aankomt op een camping, maar zeker ook wanneer je weer verder wil gaan tijdens je reis want binnen de korte keren is alles weer afgebroken en kun je verder reizen.

Leestip: Review: met de elektrische auto en vouwwagen op vakantie naar Frankrijk.

De opstelling van de Tesla Model Y met de tenttrailer en Skycamp daktent

Ideaal voor een verdere reis de volgende keer

Voor deze vakantie naar Denemarken is LEGOLAND de hoofdbestemming voor de kinderen. In de buurt van LEGOLAND kun je gemakkelijk je elektrische auto opladen. Zo heeft het LEGOLAND Hotel laadpalen voor hotelgasten. Afhankelijk van welke afstand je moet afleggen naar LEGOLAND is het wel goed om te zorgen dat je vooraf opgeladen hebt, er komen immers steeds meer EV’s naar het park. Het feit dat de Tesla altijd eenvoudig de Tesla Superchargers meeneemt in de planning van de route maakt reizen met deze EV wel prettig. Het is niet voor niets dat de Tesla Model Y in 2023 tot de populairste vakantie EV behoorde. Het zoeken van een camping met laadpaal kan nog wel eenvoudiger, want bij veel campings is niet bekend wat voor soort laadpaal aanwezig is en hoe je op de camping op kunt laden. Eigenaren van de campings in Denemarken zijn wel erg vriendelijk en behulpzaam voor EV-rijders, alhoewel meerdere aangeven dat het opladen van de elektrische auto zonder toestemming steeds vaker voorkomt op de camping.

Door eerst te testen en te ervaren hoe kamperen met je elektrische auto is, ontdek je wat wel en niet goed werkt voor jou. De daktent op de Tesla Model Y is ideaal want de kinderen hebben op die manier eigenlijk een eigen kamer of beter gezegd ‘hut’ waar ze kunnen spelen en relaxen. Langere afstanden met de combinatie van vouwwagen achter de auto en daktent op de auto blijken geen probleem. Het gezin is ook tevreden over de vakantie en de laadstops gaan soepel en verlopen zonder problemen. Zeker wanneer je snellaadlocaties zoekt waar voor de kinderen een speeltuin, klimrek of grasveld is. Dan worden vakanties met (kleine) kinderen met de elektrische auto een stuk prettiger en soms zelfs eenvoudiger. Voor je het weet willen ze niet weg bij de laadstop als je auto opgeladen is.

Kamperen met Tesla Model Y met de vouwwagen en de daktent

EEN AANTAL TIPS VOOR EEN VAKANTIE MET JE EV ÉN VOUWWAGEN + DAKTENT

Ga jij ook met je elektrische auto kamperen? En ben je van plan je vouwwagen en / of daktent mee te nemen?  Bekijk de volgende tips en hopelijk helpen deze je verder op weg.

 • Het verbruik van je elektrische auto ligt zo’n 40% hoger met een vouwwagen erachter en daktent er bovenop. Hou hier rekening mee bij het plannen van je route.
 • Gebruik in de voorbereiding op de routeplanning bijvoorbeeld A Better Routeplanner waarmee je extra gewicht kunt ingeven bij je auto, dat helpt om de meest realistische planning te maken van je elektrische auto met vouwwagen erachter en daktent op de auto.
 • De Tesla app en de Tesla routeplanner navigeren je gemakkelijk van Tesla Supercharger naar Tesla Supercharger. Heb je een laadpas van de zaak? Koppel de laadpas aan de Tesla app en je kunt ook als niet-Tesla bij de Superchargers laden met je laadpas.
 • Kies ervoor om snellaadstations te gebruiken waar niet hoeft af te koppelen onderweg naar de vakantiebestemming. Bekijk bij welke snellaadstations je terecht kunt met een vouwwagen achter je elektrische auto.
 • Zoek je snelladers op in Google Maps Street View zo kun je ook inschatten of de hoogte van je elektrische auto met daktent er bovenop past wanneer de locatie eventueel een dakje of overkapping heeft.
 • Bekijk voor vertrek of je een milieusticker voor je elektrische auto nodig hebt in Duitsland, dit hangt er vanaf wat je plannen zijn onderweg naar Denemarken. Wil je in Duitsland een tussenstop maken dan kan het nodig zijn om een milieusticker te kopen voor je elektrische auto.
 • Neem je granny-charger mee om altijd op te kunnen laden op 220V indien nodig, op sommige campings in Denemarken is het geen probleem voor de eigenaren om daar ’s nachts op te laden.
 • Neem ook een verlengsnoer mee, zodat je altijd stroom kunt verlengen als het nodig is.
 • Stel je adaptive cruise control in op 90 tot 100 km per uur. Zo rijd je een stuk zuiniger bij deze snelheid met de vouwwagen achter je elektrische auto.
 • Zoek bij voorkeur vooraf naar campings met een laadpaal want thuis zoekt dat een stuk relaxter op een groot scherm. Wanneer je eenmaal onderweg bent dan is het nog best lastig om te achterhalen of je bij een camping kunt opladen.
 • Schaf eventueel een slimme laadkabel aan voor op de camping daardoor kun je met een gerust hart opladen op de camping zonder dat je het energienet van de camping overbelast.
 • Zorg eventueel voor een slot voor je vouwwagen, zo’n disselslot kun je erop zetten als je aan het laden bent en even koffie haalt. Hierdoor weet je zeker dat niemand er met je vouwwagen vandoor gaat.
 • Oefen het opzetten van de daktent en van je vouwwagen. Dat helpt als je aankomt op de camping en dan weet je al hoe het moet.