IONITY opent de 600ste snellaadlocatie in Europa

IONITY opent de 600ste snellaadlocatie in Europa

IONITY, ooit een samenwerkingsverband dat de eerste snellader niet binnen de beloofde tijd wist te plaatsen, heeft onlangs de 600ste snellaadlocatie in Europa geopend waarmee het een grote speler binnen de Europese laadinfrastructuur is. Ook betekent dit dat IONITY binnen enkele jaren uitgegroeid is van exploitant van een paar snelladers tot een aanbieder waar vakantiegangers met de elektrische auto regelmatig opladen om op de vakantiebestemming te komen.

Tip: Bekijk alle IONITY snelladers op een kaart.

IONITY, van idee naar pionier in Europa

IONITY startte als samenwerking tussen BMW, Mercedes Benz, Ford en Volkswagen. Het idee achter de samenwerking was het opzetten van een bedrijf dat het voor elektrische auto’s mogelijk maakt om door heel Europa te kunnen rijden en opladen. Men voorzag al dat er steeds meer elektrische auto’s komen, maar bij de start van IONITY waren er nog maar amper goede snelladers in Europa (behalve de Tesla Superchargers natuurlijk, maar die waren destijds alleen voor Tesla’s). De eerste IONITY snelladers zouden in 2017 geopend worden, maar dit bleek te hoog gegrepen voor het jonge bedrijf. De eerste IONITY snellader zag in 2018 het levenslicht en werd geplaatst langs de A61 bij Brohltal-Ost in Duitsland. Nog geen drie maanden later telde IONITY al 7 snellaadlocaties, verspreid over 5 verschillende landen.

Aan het einde van het eerste kwartaal van 2021 telde IONITY maar liefst 1.000 laadpalen verspreid over 336 snellaadlocaties in Europa, met het Tesla Supercharger-netwerk als enige echte tegenhanger op dat moment (6.000 laadpalen verspreid over 600 snellaadlocaties). Daarmee is de pioniersrol van IONITY onmiskenbaar, zeker omdat het in de jaren daaropvolgend alleen maar verder is blijven groeien. Waarbij de elektrische autorijders die op vakantie gaan met de EV de IONITY laadpalen zijn gaan (her)kennen vanwege de betrouwbare, snelle DC-laders langs de route.

Leestip: Dit is het voordeel van het IONITY passport abonnement tijdens je vakantie.

IONITY opent ook steeds vaker snellaadstations met een dak

Uitgegroeid tot snellaadgigant met 600 snellaadlocaties

Inmiddels is de 600ste snellaadlocatie geopend en staat de teller op het moment van schrijven op zo’n 616 locaties met bijna 3.700 snelladers verspreid over maar liefst 24 Europese landen. Daarmee is de laatste pagina van de omvangrijke IONITY-agenda nog niet eens in het zicht. Het doel is 1.000 snellaadlocaties met meer dan 9.000 laadpalen in 2027. Hierbij gaat het om de beste snelladers, want IONITY plaatst uitsluitend snelladers met een hoge laadsnelheid (350 kW).

Het kleine samenwerkingsverband tussen een aantal (grote) autofabrikanten dat we eerder beschreven is inmiddels verdwenen. Door de afgelopen jaren heen hebben zich meer automerken aangesloten (zoals onder andere ook Hyundai en Kia) waardoor IONITY nu een samenwerking tussen tal van autofabrikanten is met een bijzonder lange lijst aan partners (strategische samenwerkingspartners en aanbieders van locaties waar IONITY snelladers plaatst).

Lees ook: Review: met de elektrische auto naar Zuid-Italië

De voordelen van IONITY snelladers

Snelladen in Europa is aanzienlijk makkelijker geworden dankzij IONITY. De snelladers, die niet alleen betrouwbaar zijn, maar ook altijd een hoge laadsnelheid bieden, hebben het gemakkelijker gemaakt om met je elektrische auto op vakantie te gaan en langere afstanden af te leggen. Bijkomend voordeel is dat veel snelladers van IONITY geschikt zijn voor Plug & Charge én dat IONITY een eigen app heeft om laadsessies te starten en af te rekenen. Zeker in de zomermaanden is het praktisch dat je als vakantieganger een abonnement bij IONITY af kunt sluiten om nog goedkoper te laden.