Review: Weekend Lille met een elektrische auto

Review: Weekend Lille met een elektrische auto

Lille is zo’n stad in Noord-Frankrijk waar veel vakantiegangers langs cruisen onderweg naar de vakantiebestemming in het (Zuid-)Westen van Frankrijk. Je rijdt erlangs wanneer je een weekend naar Parijs gaat. Ook wanneer je naar Normandië of Bordeaux op vakantie gaat kom je langs Lille. Begrijpelijk dat je dan gewoon zo snel mogelijk door wil rijden, alleen het is zo jammer omdat Lille zo’n leuke stad is voor een weekend weg of om te ontdekken tijdens een tussenstop langs je route.

Tip: Bekijk de video van de trip onderaan het artikel.

Een weekend weg naar Lille is niet alleen een aanrader omdat de stad zo leuk is, je bent er ook binnen drie-en-een-half uur. Dat maakt Lille ideaal om je elektrische auto te pakken en een weekendtrip te maken. Wij stapten in de comfortabele Mazda MX-30 met een actieradius van 200 km (WLTP) en gingen op avontuur naar Lille. Of zoals onze Zuiderburen de stad ook wel noemen: Rijsel.

Leestip: Review: weekend naar Straatsburg met een elektrische auto.

Slechts twee keer laden onderweg

Zoals gezegd is Lille een perfecte weekendbestemming voor wanneer je even iets anders wilt dan de typisch Hollandse gerechten en de standaard Nederlandse winkelstraten met eigenlijk altijd dezelfde winkels van de bekende merken. Lille ligt op minder dan 300 km van Amsterdam en volgens de planning gemaakt met Chargemap moeten we onderweg met de mooie Mazda MX-30 slechts twee keer laden.

Doordat het aantal snelladers in België de laatste tijd snel toeneemt kun je gemakkelijk en comfortabel in je elektrische auto stappen en richting Lille cruisen. In de MX-30 is dat cruisen absoluut geen straf. Het interieur is luxueus en mooi afgewerkt met duurzame details zoals de kurk in de handgrepen en in het middenconsole. En je muziek klinkt heerlijk dankzij het Bose geluidssysteem. Dus nog voordat we onze Spotify playlist hebben afgespeeld staan we al bij de eerste van de twee geplande laadstops.

Nog net voor de grens met België bij Fastned Hazeldonk laden we even bij tot 80% actieradius. Dit geeft ons de tijd om een koffietje en wat lekkers te halen. We zijn dit keer gewapend met twee laadpassen op pad gegaan; de MoveMove laadpas en de Shell Recharge (NewMotion) laadpas. Met deze twee laadpassen kunnen we volgens de planning bij de laadstops onderweg betalen.

Opladen bij Fastned Hazeldonk voor de Belgische grens

Wanneer we bij Fastned Hazeldonk wegrijden, horen we niet alleen de Spotify playlist via de Bose geluidsinstallatie van de Mazda MX-30 ook horen we een sportieve brul tijdens het optrekken over de geluidsinstallatie. Een leuke gimmick want elektrische auto’s zijn van zichzelf natuurlijk fluisterstil. Met het iPhone kabeltje hebben we Apple CarPlay gekoppeld aan het infotainment scherm zodat we Google Maps kunnen gebruiken voor de navigatie richting de volgende laadstop en uiteindelijke richting het hotel in Lille.

Bekijk ook: Vijf vragen aan Mazda over design & duurzaamheid.

Nadat de snellader van Total Energies Kalken richting Gent er bij onze tweede laadstop voor heeft gezorgd dat we weer op 80% actieradius zitten, stappen we in om het laatste stukje richting Lille te rijden. Het hotel dat we voor dit weekend hebben geboekt is het Mama Shelter Lille. De reden dat we voor dit hotel hebben gekozen is omdat het een eigen parking heeft én omdat het een oplaadpunt voor elektrische auto’s heeft. Hierdoor reis je comfortabel en voorkom je ‘range anxiety’ omdat je weet dat je op je bestemming kunt opladen.

Handig: Bekijk alle hotels met een laadpaal in Lille.

Parkeerplaats met oplaadpunt bij Mama Shelter Lille

Lille is levendig en leuk om te ontdekken

Na vier-en-een-half uur cruisen komen we aan bij het hotel en in de parkeergarage van het hotel zijn drie oplaadpunten voor elektrische auto’s, waarvan er nog een vrij is voor onze Mazda MX-30. Het laden blijkt bij de prijs voor het parkeren inbegrepen te zitten en dat is dan toch weer zo’n klein geluksmomentje. In de lobby bij de receptie is het hartstikke druk omdat Mama Shelter een begrip is onder hippe reizigers en lokale foodlovers. Op de hotelkamer leggen we snel onze spullen neer en bekijken we de leuke gimmicks van Mama Shelter om vervolgens via de drukke lobby de stad in te lopen naar restaurant Babe dat ons is aanbevolen door een local.

Na een heerlijk diner bij restaurant Babe, lopen we via de Grand Place van Lille terug richting het hotel. Het is echt zo dat je direct voelt dat je nieuwe energie krijgt van zo’n trip. Nieuwe ervaringen, een andere omgeving en lokaal eten zorgen ervoor dat je direct een soort van vakantiegevoel hebt.

Review: Weekend Lille met een elektrische auto

Op zaterdagochtend genieten we, voordat we de stad gaan ontdekken, van het heerlijke ontbijt in het hotel. Met een goed gevuld buikje kunnen we er tegenaan. Lille is erg gezellig en dankzij de leuke winkelstraten vol met boetiekjes, leuke koffietentjes en bekende Franse modewinkels vliegt de tijd voorbij. Absolute aanraders zijn Grand Place, Place du Lion, Rue de la Monnaie, Rue Basse, Rue de la Barre en Rue Esuermoise. In die laatste straat zit Pâtisserie Méert en daar haal je de lekkerste ‘gaufres’. Dit zijn een soort stroopwafels en neem van ons aan dat je deze niet wilt missen tijdens je trip.

Andere aanraders tijdens je weekend Lille zijn Boyster, restaurant Bloempot, La Bellezza Big Mama en wanneer je naast de lekkere ‘gaufres’ van Pâtisserie Méert nog iets lekkers mee naar huis wilt nemen zijn de Cookies van The Delambre Bakery een aanrader. Let er wel op dat je bij al deze zaken bereid moet zijn om een tijd in de rij te staan of van tevoren moet reserveren om een plekje te hebben tijdens je weekend. Op de bonnefooi je geluk beproeven kan ook natuurlijk alleen je moet dan wel geduld hebben.

Op zondag zijn de winkels gesloten in Lille, maar na de uitgebreide shopping op zaterdag is dat voor ons budget misschien maar goed ook. In de stad ontbijten we bij Le Pain Quotidien en na het ontbijt gaan we naar de Citadel van Lille. Het schijnt dat je hier mooi kunt wandelen en omdat het herfst is, lijkt het extra mooi te zijn om met de herfstkleuren door deze omgeving te wandelen. Vanuit de Citadel wandelen we door de stad richting het hotel. Maar voordat we teruggaan met de volledig opgeladen Mazda MX-30 gaan we nog langs het Palais des Beaux Arts de Lille. Een blik op dit mooie gebouw en een bezoek aan de Belfort van Lille mogen niet ontbreken aan een weekendje Lille.

Een Vanille Pecan 'Gaufre' van Pâtisserie Méert Lille

Comfortabele terugrit met de MX-30

Bij het Mama Shelter Lille halen we de bagage op en stappen we in elektrische auto om terug richting huis te rijden. Met een volledig opgeladen auto is het volgens Google Maps 3 uur en 19 minuten terug richting Amsterdam. Alleen weet Google Maps niet dat we een elektrische auto rijden en dus moet je bij deze tijd nog wel twee laadstops optellen. Uiteindelijk staan we binnen net iets meer dan vier uur weer thuis de spullen uit de ruime kofferbak van de auto te halen.

Ook op de terugweg is de rit voorbij gevlogen zonder dat we te hard hebben gereden. De veiligheidssystemen van de Mazda zorgen ervoor dat je ontspannen in de auto zit en je kunt focussen op de weg en de rit. In de auto evalueren we het weekend en de conclusie is dat een weekend Lille met een elektrische auto erg goed te doen is en een welkome afwisseling is van het normale dagelijkse leven.

De opsomming van de laadstops en laadkosten van het weekend naar Lille:

Heenreis: Amsterdam > Lille
– Afstand: 305 km
– Actieradius vertrek: 185 km (100% SoC = State of Charge)
– 2 stops bij:

– Fastned snellader Hazeldonk
– Bijgeladen: 12,08 kWh
– Prijs: € 7,13
– Laadpas gebruikt: MoveMove laadpas

– Total snellader bij Kalken richting Gent
– Bijgeladen: 15,75 kWh
– Prijs: € 7,84
– Laadpas gebruikt: Shell Recharge laadpas

De opsomming van de laadstops en laadkosten van het weekend naar Lille:

Terugreis: Lille > Amsterdam
– Afstand: 292 km
– Actieradius vertrek: 182 km (100% SoC = State of Charge)
– 2 stops bij:

– Allego snellader bij Kalken richting Antwerpen
– Bijgeladen: 6,70 kWh
– Prijs: € 5,41
– Laadpas gebruikt: MoveMove laadpas

– Fastned snellader Hazeldonk
– Bijgeladen: 15,23 kWh
– Prijs: € 11,88
– Laadpas gebruikt: MoveMove laadpas

Tips voor het rijden naar Lille met je elektrische auto:

Herfst - elektrische auto opladen bij Fastned Hazeldonk