Review: Weekend Brussel met de elektrische auto

Review: Weekend Brussel met de elektrische auto

Begin van het nieuwe jaar is het sale of beter gezegd solden in de winkels in België. En wat is nou een betere reden om in het nieuwe jaar met een elektrische auto een weekend naar België te gaan dan de uitverkoop. En natuurlijk het lekkere eten, de gezellige sfeer, de mooie gebouwen, de vriendelijke mensen, het bourgondische leven en de gastvrijheid.

Nadat we besluiten naar Brussel te gaan voor een weekendtrip, gaan we op zoek naar leuke activiteiten. Brussel is zo’n geweldige stad met unieke architectuur en mooie musea en toch rijden veel mensen jaarlijks alleen maar langs Brussel onderweg naar de vakantiebestemming in Zuid-Europa. Zonde als je het ons vraagt en in dit artikel gaan we je vertellen waarom je een weekend naar Brussel op je travel-wishlist moet zetten of waarom je de volgende keer een tussenstop moet maken als je langs Brussel komt onderweg naar je vakantiebestemming.

Leestip: Review van een weekendtrip met de Peugeot e-208 naar Antwerpen.

De routeplanning naar Brussel

We gaan met de mooie en stijlvolle Mazda MX-30 naar Brussel. Met een actieradius van 200 km (WLTP) is het voor de voorbereiding wel handig om even te checken in de Chargemap app wat het advies is van deze routeplanner. Het voordeel van de Chargemap app is dat deze sinds kort ook via Apple CarPlay of Android Auto te koppelen is met het infotainmentscherm van de auto.

Nadat we de route invoeren in de Chargemap app zien we dat het advies is om onderweg even te snelladen. De afstand is net geen 200 km naar Brussel waardoor we in theorie zonder laadstop onderweg het zouden moeten redden, maar het is toch handiger even een korte stop te maken onderweg. Hazeldonk is de plek die uit het routeadvies komt. Nu de route gepland is en we weten wanneer we naar Brussel gaan, kunnen we op zoek naar een leuk hotel met laadpaal in Brussel.

Snelladen bij Shell Recharge Hazeldonk West

Hartje centrum met voldoende oplaadpunten

Niet iedereen is er dol op, maar wij vinden het heerlijk om een hotel te zoeken. We kunnen eindeloos zoeken, vergelijken, speuren naar een goede deal en dan uiteindelijk via de beste website boeken. Voor Brussel is het aanbod van hotels uitgebreid. We kijken waar we willen overnachten en aangezien we van het centrum willen genieten, lekker rond willen lopen door de winkelstraten en na het bezoek aan een restaurant terug willen kunnen wandelen vallen er al veel hotels af. We boeken uiteindelijk het Hilton Brussel Grand Place.

Dit hotel ligt super centraal en heeft geen eigen parkeergarage met laadpalen midden in Brussel. De Interparking Grote Markt (Grand Place) parkeergarage ligt naast het hotel, dus dat is perfect. Het is altijd fijn om op te kunnen laden op je vakantiebestemming en helemaal wanneer je op zondag na een leuk weekend vanuit Brussel zo snel mogelijk terug wil kunnen rijden.

Parkeergarage met oplaadpunten - Interparking Brussel Grand Place

Binnen no time in Brussel

Op vrijdagmiddag is het dan eindelijk zo ver, tijd voor vertrek. Als we de weekendspullen in de ruime achterbak van de Mazda MX-30 hebben gelegd en de jassen op de achterbank hebben gelegd zijn we klaar om de freestyle deuren van de auto dicht te trekken en kan het weekend beginnen. Omdat je in een elektrische auto zuinig om wil gaan met energie, zeker in de winter, zet je liever niet de verwarming aan. In plaats daarvan geniet je onderweg van de stoelverwarming. En stoelverwarming is heerlijk, alleen het is dan wel fijner om je winterjas uit te trekken en die op de achterbank te leggen. Anders begint het misschien allemaal wel iets te warm te worden.

De rit gaat soepel en terwijl we de week bespreken op deze vrijdagmiddag en de plannen voor het weekend in Brussel doornemen dalen we ontspannen de A27 af. Bij Hazeldonk maken we een laadstop en hier kunnen we kiezen uit Fastned en Shell Recharge. Omdat Shell Recharge rustiger is dan de snelladers bij Fastned kiezen we daarvoor. Volgens de Chargemap app hebben we hier zo’n 32 minuten nodig om bij te laden. Het ideale moment om nog een koffietje en een snackje te halen bij de McDonalds.

Vanaf de Shell Recharge snellader bij Hazeldonk West is het nog maar iets meer dan een uurtje naar de laadpalen bij het Hilton Brussel Grand Place. Alleen onderweg door Belgie is het toch altijd hopen dat je niet bij Antwerpen of in Brussel zelf in de file komt te staan. Alles verloopt goed en zonder vertraging. Bijna verbaasd rijden we Brussel binnen, we hebben misschien wel de meest soepele rit ooit richting Brussel afgelegd. Ons hoor je niet klagen natuurlijk want nu kunnen we snel inchecken en extra lang genieten van het weekend Brussel.

Bekijk ook: Een ontspannen weekend in de Belgische Ardennen.

Leuke restaurants & foodmarkets in Brussel

Brussel heeft veel te bieden en niet alleen de uitverkoop. Er zijn ook hartstikke veel leuke restaurants, bars en foodconcepten. Om optimaal te genieten van dit weekend weg hebben we vooraf de restaurants al geboekt. Het kan druk zijn in het weekend en het is zonde om langs allerlei leuke restaurants te lopen tijdens je weekend weg en steeds te horen dat ze helemaal vol zijn.

Nadat we de Mazda MX-30 aan een van de oplaadpunten in parkeergarage Interparking Grote Markt hebben gekoppeld gaan we naar het Hilton Brussels Grand Place waar we inchecken in onze kamer voor het weekend. We kleden ons snel om en zijn klaar voor de apéro. Vlakbij het restaurant dat we geboekt hebben ligt namelijk een foodmarket waar we de eerste drankjes en hapjes willen proeven. Foodmarket Wolf in Brussel is een absolute aanrader. Je kunt hier van alles proeven en er is gegarandeerd iets naar je smaak te vinden. Van wijn tot cocktails en van dim sum tot heerlijke Vlaamse frieten bij de foodhal van Wolf weet je zeker dat je iets lekkers gaat vinden.

Brussel met de elektrische auto

Na de borrel wandelen we door naar restaurant Humphrey waar we hebben gereserveerd omdat we een tip hebben gekregen dat het eten hier heerlijk is. En we kunnen wel zeggen dat dit absoluut klopt. De sfeer, het eten en de bijpassende wijnen zorgen voor een gezellige avond en een mooie start van het weekend in Brussel. Bij restaurant Humphrey serveren ze één menu voor alle tafels en proef je verschillende shared-dining gerechten. Doordat de gerechten niet als gangen naar je tafel worden gebracht voelt het diner ook wel als een lekker lange borrelavond met tussendoor verrassende en smaakvolle gerechten. De prijs van een avondje Humphrey is niet mals, dus zorg wel dat je jezelf daardoor niet laat verrassen.

Op zaterdag staan we redelijk op tijd op om te gaan ontbijten net buiten het hotel bij Le Pain Quotidien in de Koninginnegalerij. Oorspronkelijk komt Le Pain Quotidien uit Brussel weet een echte local ons te vertellen. Vervolgens weet hij ons de geschiedenis van Le Pain Quotidien te vertellen. Zo werd de eerste vestiging in 1990 geopend in de Dansaertstraat in Brussel. Inmiddels kun je overal over de hele wereld Le Pain Quotidien vestigingen vinden. Perfect voor een lekker ontbijt of een lazy brunch zoals tijdens de trip met de Mazda MX-30 naar Lille.

Na het ontbijt of beter gezegd de brunch is het de hoogste tijd om de stad in te duiken. Het is regenachtig weer op deze zaterdag, een extra reden om de winkels in het centrum te bezoeken en goed binnen te kijken. Tussendoor bewegen we ons onder de paraplu van straat naar straat en van winkel naar winkel. Na het verhaal over de eerste vestiging van Le Pain Quotidien van de Brusselse local komen we even later precies langs deze leuke kleine vestiging in de Antoine Dansaertstraat. Wanneer na een tijd wandelen en rondkijken trek in iets lekkers opkomt lopen we richting een andere foodmarket in Brussel; Gare Maritieme Food Market.

Vanuit het centrum is het een flinke wandeling naar de Gare Maritime Food Market. We wandelen zo’n 25 minuten op basis van Google Maps naar deze door velen aanbevolen nieuwe foodhal. Eenmaal aangekomen bij de Gare Maritime Food Market is het direct duidelijk waarom een bezoekje op je to-do-list moet staan tijdens je weekend Brussel.

Deze prachtige hal is erg mooi opgeknapt met veel hout en warme materialen. In de enorme hal zit de Gare Maritime Food Market waar we neerstrijken voor een welverdiend hapje en drankje. Let wel op als je naar de Gare Maritime gaat dat je niet zomaar weer weg bent, je wil namelijk alle lekkere hapjes proeven. Van de Lobster bun tot een van de lekkerste burgers die wij ooit geproefd hebben en dan vergeten we nog alle andere heerlijke snackjes en hapjes.

’s Avonds hebben we opnieuw een restaurant gereserveerd, omdat we zeker willen zijn dat we bij Restaurant ÖTAP een tafeltje hebben. Ook dit restaurant heeft een shared dining concept. Het verschil met restaurant Humphrey is dat het geen vast menu is dat je krijgt maar dat je zelf kiest wat je graag wil proeven. En laten we vast zeggen dat alles heerlijk is, dus maak je daar geen zorgen over als je naar Restaurant ÖTAP in Brussel gaat.

Grote Markt (Grand Place) Brussel

Zo’n zondag zoals je wil dat ze altijd zijn

Wakker worden, even wat lezen, rustig aan douchen en dan fris en fruitig naar het ontbijt in het Hilton Brussel Grand Place. Dat is al een perfecte start van de zondag. Tijdens het ontbijt maken we plannen wat we nog willen doen in Brussel. We willen vandaag nog naar de Grote en de Kleine Zavel, naar de Louiselaan, de Grote Markt en natuurlijk voordat we terugrijden naar huis langs het Atomium in Brussel. Bij het Atomium is ook de eerste publieke laadpaal van Brussel geplaatst, dat is natuurlijk ook wel een leuk weetje als elektrische autorijder.

Na een heerlijk weekend Brussel stellen we de navigatie in om naar huis te cruisen. De Mazda MX-30 is volledig opgeladen en A Better Routeplanner geeft aan dat we op weg naar huis één laadstop moeten maken bij het nieuwe laadstation van Fastned bij Kalix Berna. In minder dan drie uur en twintig minuten inclusief laadstop staan we weer thuis, even aan de laadpaal koppelen en nagenieten van een heerlijk weekend weg met de elektrische auto naar Brussel.

Laadgegevens weekend naar Brussel:

Heenreis: 201 km
– Actieradius vertrek: 165 km (95% SoC)
– 1 stop bij:
– Shell Recharge Hazeldonk West
– Bijgeladen: 16,963 kWh
– Prijs: € 13,38
– Laadpas gebruikt: Shell Recharge (NewMotion)

Terugreis: 206 km
– Actieradius vertrek: 164 km (100% SoC)
– 1 stop bij:
– Fastned Kalix Berna
– Bijgeladen: 12,632 kWh
– Prijs: € 9,98
– Laadpas gebruikt: Shell Recharge (NewMotion)

Tips voor een weekend met de elektrische auto naar Brussel:

  • Check je route van tevoren met een routeplanner. Zoals bijvoorbeeld Chargemap.
  • Zoek en boek een hotel met laadpaal, dan weet je zeker dat je een volle batterij hebt voor de terugweg.
  • Als je hotel geen laadpaal of parkeerplaats heeft, bekijk dan bijvoorbeeld bij Interparking of er een parkeergarage in de buurt is en of deze een oplaadpunt voor elektrische auto’s heeft.
  • Bekijk vooraf welke laadpas je nodig hebt om het oplaadpunt te gebruiken.
  • In het weekend zitten veel restaurants vol, dus kies van tevoren je restaurant en maak een reservering.
  • Stel de adaptieve cruise control in om efficiënter, veiliger en meer ontspannen te rijden richting Brussel.
  • Wees een nette elektrische autorijder en haal je auto weg bij de laadpaal als deze volledig opgeladen is zodat andere elektrische autorijders ook kunnen laden.
Fastned Kalix Berna