IONITY lanceert bèta routeplanner op de website
Een vakantie met de elektrische auto is aanzienlijk prettiger wanneer je de juiste routeplanner gebruikt. Er zijn al flink wat verschillende apps en routeplanners voor elektrische auto’s beschikbaar en onlangs is daar nog een optie bij gekomen. IONITY heeft namelijk een routeplanner gelanceerd om het nog eenvoudiger te maken om op je route te plannen en je laadstops langs de route te kiezen.
Leestip: IONITY verlaagd de prijzen voor snelladen en komt met twee abonnementen
De IONITY routeplanner
De IONITY routeplanner is ongeveer wat je zou verwachten bij het zien van de naam: een routeplanner voor mensen die met de elektrische auto een reis (zowel lang als kort) willen plannen, waarbij de routeplanner berekent wat de beste route is en waar geladen moet worden om met de gewenste acculading aan te komen op de plaats van bestemming. De routeplanner is gebaseerd op de software van de Chargetrip Go routeplanner en kan vooralsnog uitsluitend gebruikt worden op de website van IONITY zelf. De routeplanner is dus (op het moment van schrijven) niet in de IONITY-app te vinden.
Hoe werkt de IONITY routeplanner?
Om de IONITY routeplanner te gebruiken, moet je de volgende stappen doorlopen:
-
- Open de website en ga via het kopje via ‘Network’ ga naar de ‘Routeplanner‘.
- Kies je elektrische auto (merk en model) in het menu aan de linkerkant van de pagina.
- Kies je vertrekpunt en bestemming.
- Voer het accupercentage in bij vertrek en geef aan hoeveel acculading je over wilt hebben bij aankomst.
- Je kunt eventueel aangeven of je in zomerse of winterse omstandigheden gaat rijden, wat handig is wanneer je de reis ruim van tevoren wilt plannen. Doe je dit niet, dan staat de routeplanner automatisch op de huidige weersomstandigheden.
- Klik op ‘Plan Route’, onder in het menu aan de linkerkant op de pagina, en de routeplanner gaat direct voor je aan de slag.
Bekijk ook: Zo plan je gemakkelijk je vakantieroute met de routeplanner van ABRP
Wat zijn de voordelen van de IONITY routeplanner?
Naast dat de routeplanner gebaseerd is op de reeds bestaande Chargetrip Go routeplanner, heeft de IONITY routeplanner nog een aantal voordelen. Zo zie je bijvoorbeeld direct in beeld wat de totale laadtijd en de geschatte laadkosten zijn. Ook komt direct in beeld te staan dat je over landsgrenzen komt, wanneer er tolwegen op de route zijn dan toont de routeplanner dat ook en dat is handig wanneer je een milieusticker voor Frankrijk nodig hebt. Voor het rijden van de geplande route kun je vervolgens gemakkelijk Google Maps of Apple Maps gebruiken en de route naar je mobiel sturen (als je op een desktop of laptop de route plant). Een ander voordeel is dat de IONITY routeplanner bijzonder snel werkt, zelfs wanneer je een reis plant van Zweden naar Zuid-Frankrijk.
Daarnaast laat de IONITY routeplanner ook snelladers van andere aanbieders langs je route zien. Wanneer je hier op klikt, kun je direct de laadsnelheid, prijs per kWh (indien bekend) en de beschikbaarheid van de snellader zien (niet uitsluitend IONITY snelladers), wat betekent dat je naar wens je route aan kunt passen tijdens het plannen of zelfs tijdens het rijden (bijvoorbeeld wanneer je snelladen wilt combineren met een fastfoodrestaurant of een snellaadlocatie met speeltuin om de kinderen even uit te laten razen). Aangezien de IONITY routeplanner nog in de ontwikkelingsfase zit en gebruikers constant feedback kunnen geven, is het zeer aannemelijk dat het aantal voordelen van deze routeplanner alleen maar verder toenemen.
Tip: Hoe ga je met (kleine) kinderen op vakantie met een elektrische auto?
Wat zijn de nadelen van de IONITY routeplanner?
Het grootste nadeel is dat de bèta routeplanner van IONITY alleen te gebruiken is op de website en niet in de IONITY app. Hier moet wel aan toegevoegd worden dat de website prima te gebruiken is op moderne mobiele telefoons, maar ideaal is het niet. Iets wat ook ervaren kan worden als nadeel, is dat de website van IONITY niet in het Nederlands gebruikt kan worden, uiteraard geldt dit ook voor de routeplanner.
IONITY routeplanner, een andere app of navigatie?
Het is goed om te zien dat IONITY ook een routeplanner beschikbaar stelt, zeker omdat deze gebaseerd is op de bestaande routeplanner van Chargetrip Go. Of je de IONITY website gaat gebruiken voor de routeplanner of een andere app, zal vooral afhankelijk zijn van je mobiele telefoon én je persoonlijke voorkeur. Wat je ook kiest? Het is in ieder geval verstandig om in de navigatie van je EV aan te geven waar je gaat snelladen (deze houdt bijvoorbeeld rekening met voorverwarmen van het accupakket om sneller te kunnen laden) en daarnaast een routeplanner te gebruiken die informatie geeft over laadmogelijkheden, laadsnelheden en eventueel zelfs de prijs per kWh zoals het geval is in de IONITY routeplanner.
Lees ook
- Nieuw: gebruik Polestar Charge nu ook icm de Tesla Superchargers
- Clever opent groot snellaadstation net over de grens van Duitsland
- Wat is AFIR en waarom moet je hierdoor opletten bij laadpalen met QR-codes?
- Review: met de Tesla Model Y en daktent plus vouwwagen op vakantie naar LEGOLAND
- Wist je dat je in de Chargemap app laadpalen kunt filteren op prijs?