Hoe ga je op vakantie met (kleine) kinderen met een elektrische auto?

Hoe ga je op vakantie met (kleine) kinderen met een elektrische auto?

Zie je op tegen die lange autorit met kinderen op de achterbank van je elektrische auto, maar wil je wel graag op vakantie? Zorg dan dat je goed voorbereid bent, dat scheelt echt al een heleboel. Door je laadstops te plannen en alternatieven te bekijken ben je op de reisdag naar de vakantiebestemming flexibeler. Richt je daarnaast ook vooral op de voorpret voor de vakantie, want die autorit met (kleine) kinderen is in veel gevallen zo vervelend als dat jij van tevoren vreest. Om het makkelijker én leuker te maken, vind je hieronder tal van tips om de reis naar de vakantiebestemming met de EV aangenaam te maken, vooral door goede voorbereiding (en ja, daar kun je vandaag al mee beginnen!).

Leestip: Bekijk slimme tips voor je vakantie obv het onderzoek: “Op vakantie met de elektrische auto in 2023”.

Goed geplande laadstops maken je reis aangenamer

Kinderen moeten af en toe even lekker kunnen uitrazen. Dat is van alle tijden en het is tegennatuurlijk om kinderen lang stil te laten zitten in een auto. Toch helpt het wel als de kinderen onderweg even lekker kunnen rondrennen om vervolgens weer stil te zitten in de auto. Wanneer je jouw laadstops goed plant dan kun je het opladen van de elektrische auto en het spelen van de kinderen goed combineren. Want doordat je in veel gevallen om de twee tot drie uur een stop moet maken om te laden, is dat een goed moment om de kids even te laten uitrazen. Zo combineer je deze twee factoren gewoon tijdens de reis naar de vakantiebestemming.

Enige wat jij moet doen is op tijd beginnen met het plannen van je laadstops. Want thuis achter de computer heb je een stuk meer rust en overzicht dan wanneer je onderweg op je mobiele telefoon snel met een appje moet zoeken naar een laadstop omdat je bijna geen actieradius meer hebt.

Waar je naar op zoek wilt, zijn laadstops waarbij er voor de kinderen:

 • Een speeltuin of een veldje aanwezig is om even te rennen of voetballen.
 • Schone en ruime toiletten in de buurt zijn (let op de mogelijkheid om een baby gemakkelijk te verschonen).
 • Een winkeltje is om even doorheen te struinen op zoek naar lekkere snoepjes of iets anders. Ook kan een restaurant of horecagelegenheid handig zijn bij de laadstop, dan kun je even wat eten met de kinderen of iets kopen om mee te nemen voor onderweg.

Dankzij handige laadapps als A Better Routeplanner is het plannen van de laadstops gemakkelijk. Wil je helemaal zeker weten dat de locatie waar je wil snelladen alles heeft wat je nodig zoekt? Kijk dan ook even op Google Maps naar de plek waar je wilt laden. Niet alleen kun je met Streetview op deze manier ‘rondkijken’, je kunt ook vaak reviews zien van andere vakantiegangers. Kijk hierbij altijd naar de nieuwste reviews, zodat je weet dat het actueel is.

Kinderen bezighouden tijdens een vakantie met de elektrische auto

Handige apps voor de laadstops die je niet kunt plannen

Laadstops plannen is absoluut het beste dat je kunt doen, maar iedereen weet dat je een reis met kleine kinderen niet volledig kunt plannen. Kinderen passen simpelweg niet in een vooropgezet schema, want ze moeten gegarandeerd een uur na de vorige laadstop alweer plassen. Heb je de juiste laadapp op je telefoon (als bijrijder) of gekoppeld aan je infotainmentsysteem met Apple CarPlay of Android Auto, dan kun je eenvoudig zien welke snelladers in de buurt zitten, zodat je die extra sanitaire stop kunt combineren met een snelle laadpauze voor je EV.

Handige apps om onderweg snel een alternatieve laadstop te maken zijn bijvoorbeeld:

 • A Better Routeplanner: met A Better Routeplanner kan de bijrijder gemakkelijk aangeven wat de actieradius is en waar je een tussenstop wil maken. Je kunt ook filteren in de app en aangeven dat het een kindvriendelijke plek moet zijn. Enige nadeel kan zijn dat je door de vele mogelijkheden onrustig gaat worden omdat je juist snel een laadstop zoekt omdat één van de kinderen moet plassen.
 • Chargemap: met de Chargemap app kun je gemakkelijk zoeken op de laadsnelheid en eenvoudig langs je route zoeken. Door deze app te gebruiken heb je snel laadstops langs je route en is het niet nodig om van de route af te wijken. Zo kun je zoveel mogelijk aan je oorspronkelijke plan vasthouden.
 • Google Maps: door in Google Maps in te typen “snellader” bij de locatie waar je op dat moment bent krijg je vaak al snel een goede suggestie te zien. Wil je uitgebreider zoeken naar de juiste laadpaal met Google Maps, dan kun je instellen welke laadpalen je naar op zoek bent. Tip: doe dat voordat je vertrekt zodat je onderweg al optimaal voorbereid bent.

Lees ook: Review: met het gezin op vakantie naar Frankrijk met de Tesla Model 3

In de routeplanner app van A Better Routeplanner zie je met icoontjes of er een speeltuin bij een laadstop is

Afbeelding: In de A Better Routeplanner (ABRP) zie je een icoon voor een glijbaan. Bij deze laadstops is een speelplaats voor kinderen aanwezig.

Lange reis opbreken: kies hotel met laadpaal langs de route

Is de reis naar de vakantiebestemming erg lang (zoals Zuid-Frankrijk of nog zuidelijker), dan is het de moeite waard om te overwegen om de route op te breken in meerdere delen. Zo houd je het voor de kinderen leuker en maak je het jezelf makkelijker. Zeker wanneer je kiest voor een hotel met laadpaal langs je route. Denk bijvoorbeeld eens aan de hotels van Novotel, die hebben bijna altijd een zwembad waar de kinderen na een dag rijden de energie kwijt kunnen. Plus bij Novotel slapen twee kinderen gratis op de kamer bij de ouders en ze krijgen gratis ontbijt.

Voor jou is het grote voordeel dat de kids een mooi vooruitzicht hebben gedurende de reisdag want ze kunnen einde van de dag zwemmen en jij weet dat je bij het hotel kunt opladen. Dat scheelt weer een laadstop doordat je op die manier de overnachting en het laden combineert. Tevens kun je ’s avonds even lekker wat eten en heb je de volgende dag een lekker ontbijt voordat je weet verder gaat richting de vakantiebestemming.

Tip: 7 x tips voor het boeken van het juiste hotel met laadpaal

Steeds meer Novotel hotels langs de route bieden laadpalen aan

Een aantal praktische tips voor een lange autorit met kleine kinderen

Nu je weet waar je op kunt letten met betrekking tot de geplande laadstops langs de route, de ongeplande laadstops met behulp van de laadapps en het indelen van je lange reis, vind je hieronder nog een aantal praktische tips om het jezelf aanzienlijk makkelijker te maken.

 • Download filmpjes of series op een tablet. Heb je geen toegang tot een streamingdienst die dit aanbiedt? Kies dan voor YouTube Premium (maandelijks opzegbaar).
 • Zijn de kinderen wat ouder, neem dan koptelefoons mee. Op die manier kun jij ongestoord rijden, terwijl er series of filmpjes op de achterbank gekeken worden.
 • Neem genoeg (gezonde) snackjes en water mee. Wanneer kinderen constant kleine snacks krijgen (en genoeg water), blijven ze meestal in een veel beter humeur.
 • Neem nieuw speelgoed mee. Speelgoed dat de kinderen nog niet kennen, houd de kids op de achterbank vaak het langst bezig.
 • Spelletjes spelen met de kinderen in de auto tijdens de rit. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of raadspelletjes (passend bij de leeftijd van je kind of kids) zijn altijd een manier om het leuk te houden. Stel ze gerust een ijsje in het vooruitzicht als ze meer dan 15 Tesla’s in Frankrijk hebben gezien bijvoorbeeld.

De belangrijkste tip is om vooral je kinderen zelf te vragen wat zij zouden willen tijdens een langere autoreis naar de vakantiebestemming. Alle kinderen zijn verschillend en de kans bestaat dat jouw kinderen zomaar met een geniale inval komen. Bijkomend voordeel is dat de kids zich meer betrokken en gehoord voelen, wat vaak al bij kan dragen aan een prettige autoreis met de elektrische auto.