Is een Tesla abonnement als niet-Tesla rijder aantrekkelijk?

Is een Tesla abonnement als niet-Tesla rijder aantrekkelijk?

Tesla heeft een enorm netwerk aan Superchargers waarmee het een groot deel uitmaakt van de laadinfrastructuur op het gebied van snelladers in Europa. Heb je een ander merk elektrische auto dan een Tesla, dan kun alsnog van dit netwerk profiteren. Veel van de Tesla snellaadlocaties zijn namelijk opengesteld voor niet-Tesla’s. Dat is handig omdat je dan op meer plekken kunt snelladen tijdens je vakantie, alleen je betaalt dan wel meer dan Tesla rijders. Tenzij je kiest voor een maandelijks Tesla-abonnement. Hoe interessant is het maandelijkse Tesla abonnement als niet-Tesla eigenlijk?

Tip: Bekijk alle Tesla Superchargers op een kaart.

Ruim aanbod van Tesla Superchargers

Tesla heeft wereldwijd het grootste (en daarmee ook het best dekkende) netwerk aan snelladers met inmiddels meer dan 50.000 snelladers en tal van locaties en projecten die nog op de planning staan. Waar dit aanvankelijk begon als een manier om het leven van de Tesla-rijders zo makkelijk mogelijk te maken, is het Amerikaanse bedrijf nu verder gaan kijken. Inmiddels zijn veel van de Superchargers van Tesla ook te gebruiken door andere merken dan Tesla, al betaal je voor het gebruik dan wel meer per kWh. De uitleg van Tesla is dat hogere prijs te maken heeft met het aanpassen van de Superchargers voor de andere EV’s. Als gebruiker van Tesla Superchargers betaal je eigenlijk mee aan de uitbreiding van het Tesla netwerk voor andere EV’s.

Leestip: 3 redenen waarom je tijdens je vakantie als niet-Tesla bij Tesla wilt kunnen laden

Is een Tesla abonnement voordeliger dan een Fastned Gold membership?

Hoe aantrekkelijk is het Tesla-abonnement?

Wanneer we kijken naar hoe aantrekkelijk het Tesla-abonnement is voor mensen die een andere elektrische auto dan een Tesla rijden, is het belangrijk om goed op te letten. Tesla hanteert namelijk dynamische prijzen, waarbij abonnementhouders én Tesla-rijders minder betalen voor het snelladen dan EV-rijders zonder abonnement. Het verschil in prijs is (helaas) ook dynamisch en ligt tussen de 23 en 37 procent (vooral tijdens piekuren is het verschil groot, waarbij ook de prijs het hoogst is).

Het verschil in prijs dat je ziet bij de Tesla Superchargers kun je opheffen door als niet-Teslarijder een abonnement te nemen. Dit abonnement kost je € 9,99 per maand en het abonnement is maandelijks opzegbaar. Het grote voordeel is dat je in de Tesla-app zelf op elk moment de laadtarieven voor abonnementhouders én mensen zonder abonnement kunt zien. Je kunt dus zelf bekijken wat het prijsverschil op dit moment is. Voor de volledigheid: als Tesla-rijder hoef je géén Supercharging abonnement afsluiten, jij hebt het prijsvoordeel van de laagste prijs voor Superchargen al automatisch omdat je een Tesla hebt. Een abonnement voor superchargen zou je dus simpelweg niets opleveren.

Tip: Wat is het voordeel van een Fastned Gold Membership tijdens je vakantie?

Het voordeel van het Tesla abonnement via de app

Laten we voor het volledige beeld een rekenvoorbeeld gebruiken. We gaan op vakantie met de Volkswagen ID.3 en rijden van Utrecht naar Gorges du Verdon, een afstand van afgerond zo’n 1.300 kilometer. Met het theoretisch gemiddelde verbruik van de ID.3 verbruik je dan 195 kWh (15 kWh per 100 kilometer). Wanneer we het totale verbruik afzetten tegen een gemiddelde prijs van € 0,55 per kWh als niet-abonnee bij Tesla kost de totale heenreis dan € 107,25. Stel dat je voor je vakantie het Tesla abonnement activeert dan krijg je gemiddeld een korting van 30% op de kosten voor snelladen bij Tesla. Op basis van dit rekenvoorbeeld betaalt het abonnement zich al tijdens de heenreis terug. In dit geval bespaar je namelijk al € 32,18 op een enkele reis op je laadkosten voor het snelladen bij Tesla. Je moet dan natuurlijk wel de Tesla abonnementskosten aftrekken van je voordeel, dus je besparing is € 22,19 op alleen je heenreis.

Let op: bovenstaande cijfers zijn gemiddelden. De prijzen (vooral bij Tesla!) kunnen per land en tijdstip verschillen, net als het gemiddelde verbruik van je elektrische auto én het aantal kilometer dat je rijdt van grote invloed zijn. Natuurlijk zijn ook andere zaken zoals de weersomstandigheden en de situatie op de weg bepalend voor je exacte voordeel. In de meeste gevallen zal het Tesla lidmaatschap bij vakantiebestemmingen buiten Nederland lonend zijn.

Nieuw: Koppel nu eenvoudig je laadpas aan de Tesla-app en betaal met je laadpas bij de Tesla superchargers

Een Tesla abonnement voor je vakantie?

De Supercharging subscription van Tesla is maandelijks opzegbaar. Het abonnement blijft dan de rest van de maand geldig, wat betekent dat goedkoper laden bij Tesla gedurende de hele periode mogelijk blijft. Het activeren van het Tesla abonnement is eenvoudig (zie de stappen in de afbeelding hieronder):

  1. Open de Tesla-app en klik op de menuknop rechtsbovenin beeld.
  2. Klik op ‘Opladen’ in het menu.
  3. Klik vervolgens onderaan op ‘Lidmaatschap’.
  4. Lees de voordelen van het Tesla Supercharging-lidmaatschap en klik op ‘Nu lid worden’.
  5. Controleer je gegevens en activeer je maandelijkse Tesla Supercharging abonnement.

Wil je dat het abonnement slechts een maand geldig is, bijvoorbeeld omdat je het alleen wil gebruiken tijdens je wintersport- of zomervakantie? Open dan direct de app nog eens, ga weer naar ‘Lidmaatschap’ en daar vind je nu ook de knop ‘Annuleren’. Zo weet je zeker dat er niet nog eens € 9,99 afgeschreven wordt voor de volgende maand omdat je vergeten bent je Tesla lidmaatschap op te zeggen.

Tesla-app abonnement activeren