Is een verzekering voor je elektrische auto tijdens de vakantie goedkoper of duurder?

Is een verzekering voor je elektrische auto tijdens de vakantie goedkoper of duurder?

Als autobezitter kom je in Europa niet onder een autoverzekering uit en wanneer je een elektrische auto hebt dan dan is de kans groot dat je meer premie moet betalen. Echter dit is niet altijd het geval en dan rijst de vraag waarom betaal je eigenlijk meer premie voor een elektrische auto en hoe zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt voor je autoverzekering?

Leestip: Wat gebeurt er als je elektrische auto leeg is?

Waarom een autoverzekering voor een elektrische auto vaak duurder is?

Een verzekering voor een elektrische auto is vaak duurder dan een autoverzekering voor een auto met verbrandingsmotor. De vraag is waarom een autoverzekering voor je elektrische auto duurder is? Het is namelijk niet zo dat autoverzekeraars hogere kosten rekenen vanwege het feit dat jouw auto elektrisch is. Bij het opstellen van de premie wordt gekeken naar een aantal factoren, zoals de catalogusprijs van je auto, het gewicht van de auto en het risico op schade. Aangezien de elektrische auto een hogere aanschafprijs heeft, (aanzienlijk) zwaarder is dan auto’s met verbrandingsmotor én een hoger vermogen met meer koppel heeft, betekent dit dat de premie voor de verzekering van je elektrische auto bijna standaard hoger uitvalt.

Verzekeraars zetten de premie altijd af tegen de kosten die zij verwachten te hebben aan het vergoeden van schade. Dat betekent dat hoe hoger de te verwachten kosten aan schade zijn en hoe groter de kans op een ongeval is, hoe hoger de premie uitvalt voor je autoverzekering. Elke verzekeraar is vrij om te bepalen in welke mate de factoren worden meegewogen bij het opstellen van de premie en dat betekent dat het goed is om de verzekeraars én verzekeringen te vergelijken.

Tip: Dit zijn de meest voorkomende pechgevallen met EV’s op vakantie.

Naast een autoverzekering voor de elektrische auto sluiten veel vakantiegangers ANWB Pechhulp Europa af

Hoe kun je de kosten voor je autoverzekering vergelijken?

Premies lopen sterk uiteen bij verzekeraars en dat is ook het geval wanneer het gaat om autoverzekeringen. Er zijn tal van factoren die invloed hebben op de premieberekening, zoals je leeftijd, de leeftijd van je auto, de catalogusprijs, het aantal schadevrije jaren en de omgeving waar je woont. Daarom is het verstandig om verschillende verzekeraars te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de premie, maar ook op de dekking zodat je altijd weet of je laadkabel ook verzekerd is en of je ook op je verzekering kunt rekenen bij schade in extreme weersomstandigheden tijdens je vakantie.

Houd er ook rekening mee dat er verschillende autoverzekeringen zijn. Je moet minstens de WA hebben (Wettelijke Aansprakelijkheid), maar hiermee dek je alleen aangerichte schade bij anderen. De WA+ en all-risk autoverzekeringen hebben aanzienlijk bredere dekking (ook voor je eigen EV). In veel gevallen betekent dit wel dat je ook een aanzienlijk hogere premie moet betalen wanneer je een autoverzekering afsluiten wilt. Naast de autoverzekering zijn er veel vakantiegangers die kiezen voor een aanvullende dekking tegen pech tijdens de vakantie. Zo blijkt uit onderzoek dat in 2023 veel vakantiegangers vertrouwden op dealer support of de leasemaatschappij plus er zijn veel EV-rijders die juist ANWB Europa pechhulp afsloten voor aanvullende dekking.

Lees ook: Review: met de elektrische auto een weekend naar Parijs

Is het rijden van een elektrische auto daardoor duurder?

De kosten van het rijden in een elektrische auto en rijden in een auto met een verbrandingsmotor zijn eindeloos vergeleken, maar de elektrische auto komt in nagenoeg alle gevallen als goedkopere optie uit de bus. De hogere kosten voor de autoverzekering voor je elektrische auto worden namelijk weggestreept tegen de lagere brandstofkosten, lagere kosten voor wegenbelasting en lagere onderhoudskosten. Hoewel de kosten voor reparaties hoger zijn voor een elektrische auto, heeft een EV aanzienlijk minder vaak onderhoud nodig omdat er minder bewegende onderdelen in de motor zitten (en dat is wat gebruikelijk vervangen of gerepareerd moet worden bij brandstofauto’s). Ook met de hogere kosten voor de autoverzekering is de elektrische auto dus de goedkoopste optie, zeker wanneer je regelmatig op vakantie gaat en veel kilometers maakt. Tip: Bij autoverzekering.nl kun je verzekeringen vergelijken en kijken waar je de beste premie kunt krijgen voor een elektrische auto.