Tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland

Tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland

Stel…je hebt een elektrische auto en je hebt zin om op pad te gaan in eigen land, maar je wil niet direct naar de bekende Nederlandse hotspots. Je wil graag eens wat anders doen dan normaal, maar wel graag genieten van een leuk en avontuurlijke trip…tsja, dan ga je nadenken en kijken welke originele dingen Nederland te bieden heeft. Dat is de start van deze trip geweest. Het idee om eens iets anders dan anders te doen en met de elektrische auto het eigen land te ontdekken. Na wat zoek- en denkwerk ontstaat het idee om een tour door Nederland te maken met de Citroën ë-C4 en alle provincies en leuke plaatsen te bezoeken tijdens de rit.

Na de laatste trip met de elektrische auto naar Friesland viel het oog op de plaats Zurich vlak voor de afsluitdijk. En tijdens het nadenken over het idee voor de tour door Nederland kwamen beide ineens tezamen: In Nederland alle buitenlandse plaatsen bezoeken met de elektrische auto.

Uitwerken van het idee

Het idee voor de trip in eigen land is er, nu begint het pas echt leuk te worden. Welke buitenlandse plaatsnamen zijn er nog meer in Nederland naast Zurich? Na wat zoekwerk op Google, ontdekken we een volledige lijst met plaatsen in Nederland die een link hebben met het buitenland. Op plaatsengids.nl staat een hele lijst met plaatsen in Nederland met een buitenlandse naam. Daarnaast zorgt de video en het artikel van Martjan Kluit voor de overtuiging dat dit een superleuke manier gaat worden om Nederland op een andere manier met de Citroën ë-C4 te ontdekken.

Na een avondje plaatsnamen zoeken op Google Maps, is de route gepland. In totaal staat er meer dan 1.302 km op de planning. De route delen we op in 3 etappes:
Dag 1: Breda – Wolvega (494 km)
Dag 2: Wolvega – Amsterdam (439 km)
Dag 3: Amsterdam – Breda (369 km)

Plannen van de trip

Nadat het idee concreet is, is het tijd om te bekijken hoe de trip gemaakt kan worden. Welke apps zijn handig? Wat is het te verwachten verbruik? Waar is het handig om op te laden? Welke hotels hebben een laadpaal?

Op basis van eerdere trips weten we inmiddels wel redelijk welke apps handig zijn om een trip mee te plannen. Doordat je de Citroën ë-C4 eenvoudig met Apple CarPlay of Android Auto koppelt is het belangrijk dat de voorbereiding op de telefoon goed is. Oftewel zorgen dat de juiste apps op de telefoon staan en dat de plaatsen in de apps staan. Voor deze trip gebruiken we sowieso de volgende vier apps: Google Maps, A Better Routeplanner (ABRP), My Citroën en Chargemap.

Nadat de route gepland is en in Google Maps is gezet, bekijken we de gemiddelde actieradius van de elektrische auto. De werkelijke actieradius en alle inzichten zijn altijd in te zien in de boordcomputer van de Citroën ë-C4, maar ook via de website kun je gemakkelijk de actieradius inschatten met de zogenaamde ‘Actieradiussimulator’. Door je rijstijl, de gemiddelde snelheid en de buitentemperatuur in te geven krijg je een indicatie van de geschatte actieradius. Ook houdt de tool rekening met een ingeschakelde of uitgeschakelde airconditioning of verwarming. Hierdoor zien we dat de maximale actieradius van de Citroën ë-C4 205 km gaat zijn tijdens de trip. Bekijk de afbeelding van de Actieradiussimulator hieronder of probeer de tool zelf op de website van Citroën.

Actieradiussimulator voor de Citroën ë-C4

De tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland is volgens de routeplanning in Google Maps 1.302 kilometer. Alle buitenlandse plaatsen in Nederland die we in de drie dagen willen bezoeken zijn:

  • Egypte
  • Californië
  • America
  • Borneo
  • Bern
  • Engeland
  • De Krim
  • Nieuw Moscou
  • Nederland
  • Canada
  • Denemarken
  • Polen
  • Bombay
  • Moskou
  • Petersburg
  • Zurich
  • Poortugaal
  • Willemstad
  • Turkeye
  • Bath

Dat zijn in totaal 20 buitenlandse plaatsen die op de planning staan om te gaan bezoeken. Bekijk de route van tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland in Google Maps via de interactieve kaart.

Het blijkt lastiger dan gedacht om de laadpalen en snelladers te plannen tijdens de route. We hebben onszelf echt 3 dagen gegeven om deze trip te maken. Om vervolgens precies uit te rekenen waar we het beste op kunnen laden kost veel tijd. Terwijl we met de drie genoemde apps al planners hebben voor tijdens de tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland.

De laatste stap van de voorbereiding van deze leuke trip is bekijken waar hotels met een laadpaal zitten langs de route. Het blijkt dat het er steeds meer hotels in Nederland een oplaadpunt voor elektrische auto’s aanbieden. Het lastige is alleen om uit te vinden welk type laadpaal ze aanbieden en wat de laadsnelheid van de laadpaal is. We besluiten om een hotel onderweg te boeken aan de hand van hoe soepel het rijden van de route verloopt.

Klaar voor een comfortabele tour door Nederland

Het is zover, we gaan beginnen aan de trip langs 20 buitenlandse plaatsnamen in Nederland…met andere woorden we gaan de tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland in de Citroën ë-C4 starten. Er staan veel kilometers op de planning en met een elektrische auto is dat net wat spannender, maar dankzij het comfort van de Citroën ë-C4 gaat dit een lekkere en relaxte trip worden.

Dag 1: Breda – Wolvega (494 km)

We starten de tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland rond 11:00 uur op vrijdag in Breda en gaan de totale route tegen de klok in rijden. Na een kop koffie is het tijd te gaan. Alleen doordat we de auto niet aan de laadpaal hebben opgeladen voor vertrek is de eerste stop nog in Breda en al na 5 kilometer bij een Shell Recharge snellader. De route van dag 1 is met A Better Routeplanner gepland en via de USB-kabel middels Apple CarPlay op de display van de Citroën ë-C4 ingesteld. En omdat we A Better Routeplanner (ABRP) volledig vertrouwen volgen we trouw het advies om eerst tot 80% op te laden bij Shell Recharge.

Snellaadstation Shell Recharge (NewMotion) Bakker en Ruebweg Breda

Nadat we binnen 22 minuten tot 80% zijn opgeladen en 234 km actieradius hebben, zetten we koers richting Egypte. Vlak voordat we volgens de navigatie bij Egypte zijn, zien we op de navigatie dat er een wijk ligt voor Bladel genaamd: ’t Holland. Aangezien we niet weten hoeveel van de 20 plaatsen van de tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland we daadwerkelijk gaan vinden, wijken we een stukje van de route af om een foto te maken bij ’t Holland.

Tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland - 't Holland

Nadat de eerste foto gemaakt is rijden we verder naar Egypte. Dit blijkt na een kleine zoektocht geen plaatsnaam te zijn maar meer een soort straat of wijk. En dus maken we een foto van het straatnaambord Egypte. Het klinkt toch leuk om te zeggen dat je onderweg in Egypte bent geweest en je hebt direct de vakantiestemming te pakken. Zeker wanneer de zon schijnt en de volgende bestemming op je display Californië in Noord-Limburg is.

Onderweg naar Californië maken we een toilettaire stop langs de A67. Wanneer we de afrit nemen naar Het Gevlocht langs de A67, zien we dat er een gloednieuw Fastned snellaadstation is. En aangezien het credo is dat je bij elektrisch rijden moet laden als het kan in plaats van tanken wanneer het moet, leggen we de auto even aan de snellader. Na de korte wc stop blijkt dat er ook een mooie picknickbank is, dus we kiezen ervoor om de lunch lekker in de zon op te eten zodat we nog wat verder op kunnen laden. Nadat we geluncht hebben, komen we er bij de Fastned snellader achter dat deze om een onduidelijke reden na 10 minuten gestopt is met laden, wat natuurlijk erg jammer is. Maar de locatie en de lunch was al een verrassing op zich.

Snellader Fastned Het Gevlocht langs A67

Bij aankomst in Californië in Limburg blijkt dat dit ook geen echte plaats is maar meer een gebied.  Dus na enig zoekwerk in de omgeving maken we een foto bij een bord van Camping Californië om verder te gaan naar de volgende bestemming van deze mini vakantie: America. En van America weten we zeker dat het een plaats in Noord-Limburg is en dat we dus een foto met een plaatsnaambord kunnen maken.

Vanuit America gaat de reis van de Tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland langzaam maar zeker wat meer richting het Noorden. Dat is ook wel nodig want we hebben nog veel plaatsen in Nederland op de planning staan voor vandaag. We rijden met de elektrische auto opnieuw Noord-Brabant binnen op zoek naar Borneo, een wijk in de plaats Mill. Dankzij de routeplanner van A Better Routeplanner zie je via de display in de Citroën ë-C4 waar je naartoe moet. Het enige wat nog niet lukt is de geluidsinstellingen van de app via Apple CarPlay goed in te stellen zodat de aanwijzingen niet steeds de muziek of podcast van Spotify onderbreken.

A Better Routeplanner (ABRP) display via Apple CarPlay in Citroën ë-C4

Eenmaal in Borneo aangekomen, kunnen we helaas geen plaatsnaam- of straatnaambord vinden. Hierdoor kiezen we ervoor om snel door te reizen naar Bern bij Zaltbommel want daarvan weten we zeker dat het een plaatsnaambord heeft. Onderweg naar Bern komen we langs het Van der Valk Hotel Uden – Veghel en via Google Maps zien we dat de super snelladers (350 KW) van Allego vrij zijn. Dus tijd voor een korte laadstop voordat we Bern bezoeken en vervolgens rijden naar Engeland, De Krim en Nieuw Moscou in de buurt van Hardenberg.

Tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland - Slot Well

Net voordat we in Bern aankomen tijdens de rondreis van de tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland zien we een prachtig slot liggen langs de dijk van de Maas: Slot Well. Het is helaas niet mogelijk om binnen te kijken bij Slot Well, maar de buitenkant is erg mooi en het aanzicht geeft echt het gevoel van het Franse landschap met Chateau’s en abdijen. Om dit gevoel vast te houden spelen we enkele Franse chansons via af in de auto via Spotify.

Bern in Nederland - Tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland

In Bern vinden we een mooi plaatsnaambord in een heel klein dorpje. We kopen bij de lokale boer in de buurt nog een doosje verse aardbeien of beter gezegd: Zomerkoninkjes. En terwijl we deze lekkere zoete aardbeitjes opsnoepen weten we dat we een flink stuk gaan afleggen richting het laatste deel van deze tour, want de volgende bestemming Engeland ligt op bijna twee uur afstand.

Er zijn vele voordelen van een vakantie met een elektrische auto maar het feit dat je auto zo lekker stil is, is ook wel erg fijn. De elektrische Citroën ë-C4 rijdt super comfortabel. Dit is iets waar Citroën natuurlijk altijd al om bekend staat, maar ook in de elektrische Citroën C4 voel je het comfort terug. De stoelen zijn echte fauteuils en dat is heerlijk rijden als je zo’n lange dag op de weg zit tijdens je vakantie in eigen land. Tijdens de rit naar Engeland is dit ook erg prettig en een fijne service in de auto is dat de stoelen een massagestand hebben. Joehoe! Zo is de rit van bijna twee uur ineens een massagebehandeling van twee uur geworden….tel uit de winst.

Tip: Bekijk alle voordelen van de elektrische Citroën ë-C4.

In de buurt van Hardenberg liggen drie buitenlandse plaatsen vlakbij elkaar, waardoor we de eerste dag van de tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland afsluiten met een bezoek aan drie buitenlandse plaatsen: Engeland, De Krim en het iets verderop gelegen Nieuw Moscou. Na een kort bezoek aan deze drie plaatsen rijden we naar het Van der Valk Hotel Wolvega – Heerenveen. Het hotel heeft veel laadpalen, heeft een handige ligging en bij Van der Valk hotels weet je dat je altijd een goede prijs-kwaliteit hebt.

Dag 2: Wolvega – Amsterdam (439 km)

Na een nacht slaap staan we vol enthousiasme en energie op voor dag 2 van de tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland. De zon straalt de hotelkamer binnen en weten dat we een leuke en ook weer behoorlijk lange vakantie-reisdag voor de boeg hebben. Maar voordat we beginnen met de rit halen we eerst het ontbijt dat we lekker op de kamer in de ochtendzon opeten.

Ontbijt Van der Valk Hotel Wolvega - Heerenveen

Nadat het ontbijt op is en de geplande route voor dag twee in de apps is gezet, checken we uit bij het hotel en koppelen we de auto los van de laadpaal bij het Van der Valk Hotel Wolvega – Heerenveen. Een leuke feature van de My Citroën App is dat je een bestemming in kunt typen in de App en dan naar de autonavigatie kunt sturen. Hierdoor staat de route al in de navigatie en gaan we op pad naar Nederland (gemeente Steenwijkerland).

Plaats Nederland in Nederland - Tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland

Nederland ligt midden in de prachtige Weerribben. Het is vast enigszins chauvinistisch, maar een foto bij dit plaatsnaambord zorgt voor een lach op het gezicht op de vroege ochtend van dag twee van de Tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland. Nadat we Nederland hebben gezien rijden we naar Giethoorn. Deze wereldberoemde plek ligt in de buurt en hierdoor komen we op het spontane idee om in Giethoorn rond te kijken en even te wandelen langs de mooie wateren, natuur en huizen.

Vanuit Giethoorn rijden we vervolgens door de mooie groene omgeving naar Canada in Friesland. Onderweg komen we door het Nationaal Park Drents- Friese Wold wat opnieuw een leuke en verrassende ontdekking van het Nederlandse landschap is. Wel jammer is het alleen dat we de plaats of het straatnaambordje van Canada niet vinden. Na enkele rondjes in Canada te hebben gereden, gaan we verder naar Denemarken, Polen en de Bombay, allen gelegen in de provincie Groningen.

Nadat we Denemarken met de elektrische auto hebben bezocht gaan we verder richting Polen. Helemaal in het hoge Noorden van Groningen bereiken we het hoogste punt van de Tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland. Zoals men zegt gaat er niets boven Groningen en er gaat ook niets boven een weekend naar Groningen met je elektrische auto. Wat alleen wel jammer is, is dat Polen kennelijk zo’n populair plaatsnaambord is dat ze alle plaatsnaamborden gestolen hebben…

Ondanks dat ze de plaatsnaamborden van Polen niet meer hebben, zien we wel hele mooie bloemenvelden met prachtige tulpen in allerlei kleuren. Dit typisch Nederlandse gezicht zorgt voor een blijde lach tijdens het vervolg van de route van dag twee richting Moskou, Petersburg en Zurich in Friesland. Onderweg verdwijnt de zon achter de wolken en krijgen we enkele typisch Hollandse buien op ons dak. Iets wat het vakantiegevoel alleen maar vergroot, omdat je in Nederland net als in Normandië tijdens je vakantie vier seizoenen op één dag mee kunt maken.

Ionity en Fastned snelladers bij Mienscheer A7

Dag 3: Amsterdam – Breda (369 km)

Op dag drie van de Tour langs buitenlandse plaatsen in Nederland starten we rustig aan op. Het was helaas niet mogelijk om vannacht de auto op te laden, dus we moeten vandaag vertrekken met 76 km actieradius. Deze laatste dag van de comfortabele trip staan maar 4 plaatsen op de planning, maar de afstand is toch aanzienlijk. We rijden eerst zo ver mogelijk richting Poortugaal en wanneer de Citroën C4 echt nog maar 10 km actieradius op het display aangeeft stoppen we voor een koffie en laadstop bij de Shell Recharge bij Shell Vrijebanselaan in Rijswijk.

Shell Rechsarge snellader Vrijebanselaan A13

Na de koffie gaan we naar Poortugaal. Wat weer echt klinkt als een heerlijk zonnige vakantiebestemming met de elektrische auto. Poortugaal zelf ligt midden in het havengebied van Rotterdam, waardoor de omgeving vanaf de snelweg er wat minder leuk uitziet maar het dorpje zelf erg gezellig is. Vanuit Poortugaal gaan we naar de vestingstad Willemstad. Het is hier mooi en tegelijk ook wel druk op deze zonnige zondag. Na een korte wandeling door Willemstad gaan we met de Citroën C4 op weg naar de laatste twee plaatsen van onze mini vakantie: Turkeye en Bath.

De trip met de elektrische auto door Nederland is een geweldige manier om delen van Nederland te ontdekken die je zelden of nooit ziet. Het gehele Nederlandse landschap hebben we gezien, van bloemenvelden, tot de Nederlandse waterkering en van Giethoorn tot kastelen. In totaal hebben we bijna 1.700 kilometer gereden in drie dagen. Dat is erg veel en is hetzelfde als met je elektrische auto naar München rijden en terug in drie dagen. Het was een fantastische mini vakantie, de volgende keer nemen we er alleen iets meer tijd voor.