Vijf vragen aan…:
Electric Felix, over elektrische roadtrips

In de vakantietijd gaan veel elektrische autorijders op zoek naar informatie om met de elektrische auto naar het buitenland op vakantie te gaan. Voor velen is het de eerste keer dat ze met hun elektrische auto naar het buitenland gaan en dus is dat een beetje spannend. Een fenomeen op het gebied van elektrisch rijden en roadtrips in Europa met elektrische auto’s is Electric Felix. In Amsterdam ontmoeten we Felix en hoorden over zijn ervaringen en hoe hij mensen letterlijk op weg helpt tijdens hun vakanties. In deze “Vijf vragen aan…:” spreken we Felix Hamer, EV Travel Hacker.

Electric Felix op de Energica motor

Electric Felix over roadtrips

1. Je hebt enorm veel ervaring met elektrische roadtrips. Hoe ben je hierin zo’n ervaringsdeskundige geworden? 

“Roadtrips maak ik al mijn hele leven, als kleine jongen zat ik al naast mijn vader voorin, mee te rijden. Turend naar de prijsindicaties van LPG (autogas) langs de weg. Ik legde zelf de link pas later maar wat ik nu doe met elektrisch rijden lijkt enorm op hoe ik met de LPG-reisgids onze vakanties bijstuurde naar de beste deals.

Mijn ogen werden geopend voor de elektrische mogelijkheden toen ik een rit won bij Marchel op een elektrische motor van Energica. Daarmee reed ik naar het strand, op de terugweg stond ik voor het eerst bij Fastned. Die snellaadervaring was een trigger die alles in een stroomversnelling bracht.

Bekijk ook: Wat zijn de voordelen van een vakantie met de elektrische auto?

Een jaar later reed ik in een weekend elektrisch naar Paris op twee wielen en later die zomer naar Zwitserland. In de winter kwam de Jaguar I-Pace beschikbaar om te huren, en gecombineerd met de laadpas van de eeuw dankzij Maarten reed ik heel december 2018 over de Duitse Autobahn voor een paar tientjes aan elektriciteit.

Ik raakte verslaafd aan snelladen en heb heel 2019 geprobeerd Europa door te koersen op de beste deals met huurauto’s en goedkope laadpassen (en apps). Het IONITY-snellaadnetwerk was nog grotendeels in aanbouw, en daarom extra voordelig.

Mijn eerste blog schreef ik in de zomer van 2019, ik deed mee aan de Electric Night Ride, georganiseerd door fanatiekelingen die een jaarlijkse nachtelijke elektrische motorrit organiseren waar iedereen welkom is.

De blogs leidden tot de volgende stap, EV reisadviseur /Travel Hacker. Mijn Franse reisgids is voor ieder door te bladeren, omdat het een van de weinige Europese landen is waar stranden dankzij defecte laders nog steeds mogelijk is. Ik hoop ermee bij te dragen aan succesvolle EV-vakanties richting Frankrijk en verder.”

2. Wat leuk te horen. Je hebt ook je website ElectricFelix.com en je helpt je community bij het plannen van de reis met de elektrische auto. Hoe werkt dit precies?     

“Inderdaad, je kunt sinds vorig jaar lid worden van ElectricFelix via Petje.af. Leden kunnen gebruik maken van mijn reisgidsen maar bovenal kunnen ze een aanvraag doen voor persoonlijk reisadvies voor vertrek. Ik kijk met je mee naar het reisplan en kan adviseren bij te maken tussenstops, mooie of juist snelle routes, hotels met of in de buurt van (snelle) laders, ga zo maar door.”

3. Welke tips heb je voor mensen die (voor het eerst) met de elektrische auto op pad gaan in Europa?

“Alles hangt af van je verwachtingen! Met welk voertuig ga je op stap en waarheen, het maakt zoveel uit. Hoe flexibel ben je, of wil je zijn. Zelf boek ik vaak zo min mogelijk (behalve de huurauto!) en ga ik simpelweg rijden.

Zo doe ik de meeste ontdekkingen. Veel leden hebben natuurlijk de hotels of campings al wel geregeld onderweg, dus dan moet het plan strak en uitvoerbaar zijn. Maken de kosten je wat uit, onderzoek dan of een lokale laadapp of laadpas je kan helpen aan scherpere tarieven.

En de belangrijkste: vergeet je verlengsnoer niet! En erger nog: inmiddels worden elektrische voertuigen verkocht zonder schuko-lader (voor het stopcontact) wat ik echt heel zonde vind: je wilt op vakantie altijd kunnen inpluggen bij je appartementje/vrienden/op de camping. In Frankrijk is vaak wel een stopcontact in de buurt (soms zelfs bij een laadpaal die bezet lijkt te zijn).”

Bekijk ook: Review: Het rijden van de Route du Soleil tijdens de vakantie met een elektrische auto.

4. Wanneer mensen lid worden van jouw community op petje.af, dan help jij ze met reisadvies voor hun trips met de elektrische auto. Wil je ons uitleggen hoe dit werkt en wat de voordelen zijn?  

“Als je als lid bij mij een verzoek indient voor advies, kijk ik allereerst op A Better Routeplanner wat daar wordt geadviseerd. Ook neem ik de ervaring mee die ik vaak al heb in het land waar de reis naartoe gaat, vaak zelfs met het type auto van degene die gaat. Wat niet iedereen beseft is dat je op deze vrij nerdy site/app alles zelf kunt instellen. Als iemand dus weet dat ie naar een locatie gaat zonder laadmogelijkheden kun je simpelweg aangeven dat je met 75% batterij wilt aankomen op bestemming.

Echter, zeker voor de vele leden die afreizen naar Spanje, Italie, Portugal of zelfs nog verder (één lid reed al naar Turkije met de Jaguar) geldt dat ABRP daar ook maar een greep doet uit de mogelijkheden. Zéker voor Frankrijk geldt dat er geen enkele database bestaat (op dit moment) die alles weet. Ik combineer meerdere bronnen waarbij in Frankrijk de Chargemap Routeplanner App de allerbelangrijkste is. Hier zie je de locals en deze commentaren zijn van onschatbare waarde. Deze mensen kunnen je vertellen of die laadpaal echt zal doen wat je verwacht.

Ik reed onlangs nog een doldwaze tocht door Frankrijk en alles kan er nog steeds: kapotte laders, trage laders, uitvallende laders. Niet alle voertuigen geven even duidelijk aan hoe het met je laadsessie gesteld is, daarom kunnen extra tools er ook bij helpen je reis soepeler te laten verlopen. Hoewel ik van mijn leden geen nerdy tricks verwacht, wijs ik ze graag op de mogelijkheden. En probeer ik ze te sturen naar het materieel wat ik al ken, waar je op kunt vertrouwen. Bovendien kun je bijvoorbeeld in de nacht in Frankrijk vaak volladen voor een appel en een ei (met een lokale laadpas) dus dat vind ik ook leuke details.”

5. Welke bestemming staat er bovenaan jouw eigen ‘travel bucketlist’ om eens een trip met een elektrische auto naartoe te maken? 

“Ik baal ervan dat ik dankzij de omstandigheden van afgelopen jaar allerlei trips nog niet heb kunnen maken. Het leuke is dat ik me dus nog kan verheugen op avonturen naar landen als Portugal, maar ook naar Noorwegen, Griekenland, maar mijn grote doel is richting Georgië te gaan. Hopelijk kan ik een keer echt een maand weg, wellicht volgende zomer!”