Interview: VandeBron over de laadpas voor op vakantie

Vijf vragen aan…:
Vandebron, over thuisladen en de laadpas voor op vakantie

Vandebron is in korte tijd een van de bekendste aanbieders van een laadpas en misschien wel de beste laadpas voor onderweg naar je vakantie. Het merendeel van de elektrische autorijders neemt geen extra laadpas mee op vakantie en dat terwijl dit wel handig is in het buitenland. Vandebron levert ook thuisladers en op die manier gaat menig vakantieganger met een volle actieradius op pad. Tijd om eens kennis te maken en naar de bron te gaan van deze snelle beweger. In deze rubriek van ‘Vijf vragen aan…’ vragen we Thijmen van Nijnanten, Product Development Elektrisch Vervoer van Vandebron alles over hoe zij kijken naar op vakantie gaan met je elektrische auto.

De Vandebron laadpas voor op vakantie

1.  Iedereen kijkt uit naar de vakantieperiode en het ziet er naar uit dat er meer mensen dan ooit met een elektrische auto op vakantie gaan. Hoe helpt Vandebron elektrische autorijders om op vakantie te gaan? 

“Dit is een ontwikkeling die we graag aanmoedigen. Afgelopen jaar heeft iedereen kunnen zien hoe mooi ons eigen land is. Het is dan ook geen straf om in Nederland op vakantie te gaan met de elektrische auto. Met de Vandebron-laadpas kun je bij alle openbare laadpalen in Nederland laden zonder extra laadkosten. Daarnaast hebben we een app ontwikkeld waarbij je in één oogopslag kunt zien waar de openbare laadpalen staan en of ze nog beschikbaar zijn. Zo kun je eenvoudig je route van te voren al uitstippelen. Daarnaast dekken we met onze laadpas een groot deel van Europa.”

Tip: Lekker weg in eigen land, bekijk de leukste weekendtrips.

2. De laadpas van Vandebron scoort goed in vergelijking tot andere laadpassen. Is de laadpas van Vandebron geschikt als vakantielaadpas?  

“Zeker. Met de Vandebron-laadpas kun je niet alleen bij alle openbare laadpalen in Nederland terecht, maar we dekken ook het grootste deel van Europa zoals België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Hiervoor heb je geen aparte laadpas nodig. Mocht je onderweg dus besluiten om je route te veranderen, dan hoef je je niet druk te maken dat je je auto niet meer kunt laden.”

Vandebron Laadstation

3. Voor sommige elektrische autorijders is op vakantie gaan naar het buitenland nog spannend. Vaak willen vakantiegangers voorkomen dat ze een laadpas aanvragen waaraan ze vervolgens voor een jaar vastzitten. Hoe spelen jullie met de laadpas en jullie prijzen op deze vragen van vakantiegangers in? 

“Net als bij de laadpalen in Nederland, betaal je met onze laadpas ook geen extra laadkosten als je over de grens je auto oplaadt. Je betaalt dus altijd alleen het tarief van de desbetreffende laadpaal. Daarnaast hanteren we lage abonnementskosten: € 3,50 per pas per maand. Neem je ook nog eens energie af bij Vandebron, dan is dit slechts € 1,50 per maand. En je kunt zo vaak laden als je wilt!”

Bekijk ook: Alle informatie over de Vandebron laadpas op een rij.

4. Als aanbieder van een laadpas bouwen jullie natuurlijk veel data op van hoe en wanneer gebruikers gebruik maken van een laadpaal of snellader. Hoe gebruiken jullie deze data om de vakantieganger met een elektrische auto verder op weg te helpen?  

“Allereerst zijn we natuurlijk altijd bezig met het uitbreiden van de lijst met laadpaalexploitanten. We sluiten maandelijks nieuwe contracten af met buitenlandse partners zodat het gebied waar je met onze laadpas terecht kunt zich snel uitbreidt. Ook plaatsen de exploitanten waar we mee samenwerken op dagelijkse basis nieuwe palen zodat ons netwerk op die manier nog groter wordt.

Daarnaast hebben we inzicht in waar onze laadpasklanten laden. Nu werken we in Nederland al met alle exploitanten samen en kan er overal geladen worden, maar in het buitenland helpt het om focus aan te brengen waar onze klanten het meest reizen. Wanneer we zo’n analyse doen, gebeurt dat uiteraard volledig geanonimiseerd. We weten dus niet wie de specifieke persoon is en waar hij/zij heengaat, maar kunnen we wel zien of onze klanten in de zomer eerder de Route du Soleil rijden, of juist richting het Zwarte Woud gaan.”

5. Over data gesproken…zijn er leuke en interessante weetjes die je met ons kunt delen over de Vandebron laadpas? 

“Onze Data Analytics-afdeling is erg goed in het herkennen van patronen en ontwikkelingen in het gebruik van al onze producten. En uiteraard levert het gebruik van de laadpassen door onze klanten data op die erg interessant is om onze producten te verbeteren. Om die reden zijn we ook nog steeds overtuigd dat ons abonnementsmodel voor onze klanten de meest voordelige en meest transparante keuze is. Dit toetsen we ook. Zo kijken we bijvoorbeeld naar het aantal laadsessies dat mensen gemiddeld hebben in een maand.”

“Een paar leuke weetjes? We zien bijvoorbeeld heel duidelijk dat aan het begin van de coronaperiode er veel minder geladen werd doordat iedereen thuiswerkt. En bij elke nieuwe maatregel van de regering zien we het effect. Zo is bij de ingang van de avondklok het laadgedrag van onze klanten ook veranderd. We zien ook dat mensen door deze lockdown langer op een plek, bijvoorbeeld thuis, zijn. Daardoor neemt de gemiddelde aantal kWh van een laadsessie toe.

Veel van deze data is natuurlijk best gevoelig, dus het is altijd erg belangrijk dat we in de gaten houden wat we bekijken, de manier waarop we dat doen en dat we zorgen dat niet de verkeerde data bij de verkeerde mensen terecht komt.”