Met elektrische auto op wintersport

Met elektrische auto op wintersport: prima plan!

Met elektrische auto op wintersport? Ja natuurlijk! Goed beschouwd zijn de verschillen in voorbereiding met een brandstofauto minimaal. Hooguit wordt er iets meer gevraagd van de routeplanning met de elektrische auto, maar op skivakantie met een e-auto is eenvoudig mogelijk. Dat hebben inmiddels talloze ski-liefhebbers bewezen: zij kwamen, mede dankzij een goede voorbereiding, moeiteloos heen en weer naar de sneeuw en de bergen.

Tip: Wat is de invloed van bergen op je actieradius? Bekijk onze tips.

De naam zegt het al: wintersport. Dat betekent in elk geval dat er bij de elektrische auto goed op de actieradius moet worden gelet. In Nederland hebben we immers al sinds 1997 (de laatste Elfstedentocht) nauwelijks meer vorst van betekenis meegemaakt – als het ergens min tien graden wordt vinden we dat al koud – maar het neemt niet weg dat de accucapactiteit van je elektrische auto onder koude omstandigheden snel of sneller terugloopt. En in wintersportlanden is het sowieso hoger en daardoor kouder dan bij ons, aan de lauwe Noordzee. 

Daar is wel een aantal opmerkingen bij te maken: ten eerste worden elektrische auto’s in hoog tempo beter, als het gaat om actieradius. Drie- tot vier- of zelfs vijfhonderd kilometer rijbereik is zelden een uitzondering en daarnaast wordt de kwaliteit van de toegepaste accupakketten steeds beter. Elektrische auto’s zijn dan ook beter bestand tegen koude omstandigheden. Meer en meer elektrische autorijders plannen dan ook zonder twijfel de wintersportvakantie naar de skigebieden van Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië of Tsjechië. 

Review: Met de elektrische auto op wintersportvakantie naar Oostenrijk.   

Invloed koud weer op elektrische auto

Plan je laadmomenten onderweg

Zoals bij alle vakantiereizen, maar bij een wintersport nog iets meer, is het bepalen van de te volgen route belangrijk. Check vooraf de laadpunten onderweg en plan die een beetje conservatief in verband met de te verwachten koude weersomstandigheden. Diverse websites en apps kunnen je een handje helpen: de website abetterrouteplanner.com maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een gewenste gemiddelde snelheid in te voeren en meldt vervolgens het aantal laadmomenten. Wist je dat je wanneer je op het traject Utrecht-Innsbruck een gemiddelde van 180 km/u wenst te halen, je de tijdwinst van die hoge snelheid naar alle waarschijnlijkheid teniet doet met tenminste negen laadstops.

Los van het feit dat op de nog altijd limietloze Duitse Autobahnen hoge snelheden nauwelijks meer haalbaar zijn – denk aan te druk verkeer, de talloze Baustellen en de vele trajecten met Lärmschutz (snelheidsbeperking om geluidshinder te voorkomen) – is dat gejakker nergens goed voor. Op de Franse Autoroute, waar een alleszins acceptabele maximumsnelheid van 130 km /u geldt, is de kans op een hoge boete bovendien extra groot.

Bekijk ook: De review van de vakantierit met de elektrische auto naar Zuid-Duitsland.

Elektrische auto opladen onderweg naar de wintersport

Slimmer rijden onderweg naar de vakantie

Houd mede om die reden de gemiddelde snelheid in de gaten en ontdek vervolgens dat, door slim plannen, de reis naar de skibestemming helemaal niet langer hoeft te duren dan met een brandstofauto. Laadstops duren bijvoorbeeld nauwelijks langer. Het voordeel van elektrisch laden is dat je geen slang hoeft vast te houden tijdens het laden en je niet naar de kassa hoeft om af te rekenen. Zodra je de stekker hebt ingeplugd en het laden is gestart, ben je vrij om in de shop een vers broodje en een koffie te halen, naar het toilet te gaan en berichten op je telefoon te checken en te beantwoorden.

Inspiratie: Bekijk de top 10 activiteiten tijdens het opladen van de elektrische auto.

Mister Bean

De doorgewinterde skiliefhebbers die al vaker met een elektrische auto afreisden naar de sneeuw, weten hoe je de tijd tijdens het laden optimaal indeelt. Zo biedt Netflix uitkomst (even van de ene cliffhanger naar de andere kijken en bij de volgende laadstop zien hoe het afloopt). Een andere tip is om filmpjes van Mister Bean te downloaden. Die duren net geen half uurtje en zeker wanneer er kinderen aan boord zijn, is de kans groot dat er onderweg alweer wordt uitgekeken naar de volgende laadstop.

Leuk weetje: wist je dat de filmpjes van Mister Bean lange tijd door British Airways zijn getoond aan passagiers die op een uitgesteld vertrek zaten te wachten. Door de humor van de filmpjes en doordat ze kort en vermakelijk zijn merkten veel reizigers de vertraging vervolgens nauwelijks op. Bij het vinden van laadpunten voor de laadstops kan het navigatiesysteem van de elektrische auto helpen, maar daarnaast kan het geen kwaad één of meer laadpaal-apps op de smartphone te installeren, zoals die van de ANWB – ANWB Onderweg app.

Elektrische auto opladen onderweg tijdens laadstop

Boek een hotel onderweg

Een aanrader is het boeken van een hotel onderweg, zowel voor de heen- als terugreis. Via de hotels met laadpaal kaart kan eenvoudig naar hotels met laadpalen langs de route worden gezocht. Bekijk wel of de laadpalen bij het bewuste hotel horen of openbaar zijn, dat kan ongemakken voorkomen. Na een goede maaltijd en een verkwikkende nachtrust is het tweede deel van de reis een stuk prettiger, dan wanneer er in één keer wordt doorgereden. Ook al omdat in de winter de dagen kort zijn en de reis eindigt in bergachtig en overwegend besneeuwd gebied; omstandigheden die vragen om een attente en fitte bestuurder.

Houd, als het einde van de reis nadert, in de gaten dat je in de bergen bent. Met je elektrische auto in de bergen rijden is nou eenmaal anders. Misschien moet je in de laatste kilometers nog wel een steile weg op, richting het skidorp. Of er is, vanwege sneeuw, een pas afgesloten, waardoor je om moet rijden. Dan kan het geen kwaad om de batterij in elk geval halfvol te hebben. Nog even in Zuid-Duitsland of aan de voet de de Franse Alpen aan de snellader, dus.

Google Maps navigatie elektrische auto in de bergen

Laden in een wintersportplaats

Eenmaal ter plaatse in het wintersportdorp is, als het goed is, de auto niet veel meer nodig. Tenzij je naar verschillende opstapplaatsen wilt rijden; houd ook dan de beschikbaarheid van laadpalen in de gaten. Is er bij je wintersport accommodatie een oplaadpunt, zorg er dan in elk geval voor dat je de laatste nacht voor vertrek een plekje hebt. Ook als de auto niet gebruikt wordt, loopt de batterijcapaciteit namelijk terug. De winterkou levert daaraan een belangrijke bijdrage.

Tips voor de wintersportvakantie met je elektrische auto:

  • Ga slim om met de actieradius van je elektrische auto en gebruik indien mogelijk de functie om de auto voor te verwarmen terwijl de auto aan de laadpaal is gekoppeld.
  • Gebruik stoelverwarming onderweg, daardoor ga je efficiënter om met de warmte in de auto.
  • Neem minimaal 2 laadpassen mee en check voor vertrek of ze goede dekking hebben.
  • Denk aan winterbanden en, voor in de bergen, sneeuwkettingen. Die laatste moeten de juiste maat zijn. Oefen thuis voor de deur in het omleggen, dat is prettiger dan in de kou in het donker onderweg.
  • Handig om mee te nemen voor onderweg om de sneeuwkettingen om te leggen: neem werkhandschoenen, een zeiltje of stuk karton voor je knieën en een zaklamp of hoofdlampje mee.
  • Gebruik, indien aanwezig, het skiluik en neem ski’s mee in het autointerieur. Een skidrager of dakkoffer vangt veel wind en benadeelt de actieradius van de auto.
  • Bekijk vooraf of je een milieusticker nodig hebt, bijvoorbeeld een milieusticker voor Duitsland of voor Franse milieusticker.
  • Overweeg om een tolbadge voor je elektrische auto aan te schaffen om sneller langs de tolpoortjes te kunnen gaan.
  • In sommige landen zijn vignetten nodig voor de Autobahn. Zoals het vignet voor Zwitserland en ook het vignet voor Oostenrijk. Voorkomt wachttijden bij de grens en bestel ze voor vertrek. 
  • Neem een 230V Type 2 laadkabel (Granny Charger) mee om altijd op te kunnen laden.
  • Vergeet niet om ook een verlengsnoer of haspel mee te nemen om ook echt overal op te kunnen laden met je Granny Charger.
  • Stel je cruise control in op een vaste snelheid van zo’n 110 km, zo gaat je batterij minder snel leeg en daardoor hoef je minder vaak te laden.
  • Rijd rustig op besneeuwde wegen; mocht de achterkant van de auto uitbreken, geef dan een beetje gas bij. Bijna alle voorwielaangedreven auto’s komen dan weer in het juiste spoor.
  • Check de paklijst wintersport voor elektrische auto’s voor verdere tips.
Elektrische auto opladen in wintersportdorp