Met de elektrische auto naar Denemarken

Met de elektrische auto naar Denemarken

Hier lees je alles over met je elektrische auto rijden naar en in Denemarken. 

Denemarken is een schitterend land om op vakantie te gaan. Denemarken is het kleinste land van Scandinavië en voor sommige vakantiegangers alleen bekend als doorreisland naar het noorden richting Zweden en Noorwegen. Denemarken is een geweldig land om een vakantie door te brengen met je elektrische auto. Met je elektrische auto naar Denemarken rijden gaat makkelijk want de afstand is niet zo heel ver en Denemarken heeft een prima laadpaaldichtheid met tal van laadpaal-aanbieders. Kamperen in Denemarken op een camping met een laadpaal staat garant voor een relaxte vakantie met mooie, natuurrijke plekken en prachtige kustgebieden.

Ga je naar Denemarken voor je vakantie en reis je door het land? Dan is het downloaden van de Clever app geen overbodige luxe. De Clever laadpalen en snelladers kom je op veel plekken in Denemarken tegen en met de app kun je altijd betalen voor het laden. Uiteraard is het mogelijk om ook met andere laadpassen te betalen voor je laadsessie, bekijk op deze pagina welke laadpassen handig zijn voor een trip naar Denemarken.

Snelladen in Denemarken bij een van de IONITY snelladers

Een aantal praktische tips die handig zijn wanneer je door Denemarken met je elektrische auto reist:

  1. Om gemakkelijk te kunnen snelladen in Denemarken is het handig om meerdere laadpassen mee te nemen. Naast de twee gewone laadpassen die je normaal gesproken ook gebruikt is het specifiek voor Denemarken om een laadpas van Maingau of Clever mee te nemen.
  2. Download daarnaast ook de Tesla-app, zelfs wanneer je geen Tesla hebt. Veel Superchargers in Denemarken zijn ook te gebruiken door niet-Tesla’s, je hebt dan wel de app nodig om te kunnen laden en betalen.
  3. Onderweg naar Denemarken kom je met je elektrische auto door Duitsland. In Duitsland heb je een milieusticker nodig voor steeds meer zones. Zorg dat je bekijkt of je voor jouw vakantie in Denemarken een milieusticker nodig hebt.
  4. Denemarken heeft behoorlijk veel accommodaties met een laadpaal. Kies voor een camping, vakantiewoning of hotel met laadpaal om extra van je vakantie te genieten.
  5. Zorg dat je altijd een minimale actieradius van 10% aanhoudt om over te houden. Hoewel Denemarken relatief vlak is, loopt je actieradius op de snelweg sneller terug doordat de gemiddelde snelheid hoger ligt. Met een marge van 10% zorg je ervoor dat je uitwijkmogelijkheden hebt om een andere laadpaal of snellader te vinden als dat nodig is.
  6. Neem voor je vakantie naar Denemarken je granny charger (laadkabel met een stekker die op de normale 230V stopcontacten past) en verlengkabel mee. Zo weet je zeker dat je overal kunt laden als dat nodig is. Heeft jouw accommodatie geen laadpaal? Vraag gerust aan de eigenaar of je mag opladen bij de accommodatie. Vaak is dit geen probleem.

Waar staan de snelladers in Denemarken?

Welke aanbieders zie je veel terug en waar moet je aan denken als je in Denemarken wil snelladen?

Snelladers staan bijzonder goed verspreid over het land en je vindt deze (uiteraard) vooral langs de snelwegen en rondom grotere steden. Richting Kopenhagen zijn voldoende snelladers te vinden, waardoor een stedentrip naar Kopenhagen goed te doen is. Clever werkt erg hard aan het aanbieden van zo veel mogelijk snelladers, ook kom je IONITY, E.on en Allego tegen in Denemarken. De grootste aanbieder van Denemarken is waarschijnlijk Tesla met het Tesla Supercharger netwerk. Het goed dekkende netwerk van snelladers zorgt ervoor dat je geen laadstress hoeft te hebben, ook niet omdat de laadpalen goed aangegeven staan langs de snelwegen. Reis je met kinderen of wil je een langere pauze inlassen tijdens het reizen? Kijk dan vooral naar de snelladers die bijvoorbeeld bij een koffietentje liggen, een speeltuin of met uitzicht over een van de vele wateren die Denemarken rijk is. De snellaadstations- en pleinen in Denemarken zijn altijd goed verzorgd, zeer schoon en vaak voorzien van tal van extra faciliteiten om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

Op de kaart hebben we alle snelladers in Denemarken verzameld die minimaal 43 kW kunnen snelladen. Er bestaan zoals gezegd verschillende aanbieders voor snellaadpalen in Denemarken. Ook bij een behoorlijk aantal Tesla superchargers in Denemarken kun je als niet-Tesla terecht om je elektrische auto op te laden. Dat zorgt ervoor dat de mogelijkheden om te snelladen in Denemarken nog verder uitgebreid zijn. Voor het laden bij Tesla heb je als niet-Tesla rijder de Tesla-app en een account nodig. Het is het fijnste om de app thuis alvast op je telefoon te zetten en een account aan te maken, dat is een fijne voorbereiding voor je vakantie.

Waar staan de snelladers in Denemarken?

Waar staan de laadpalen in Denemarken?

Wat zijn bekendste Deense laadpalen, waar kun je ze vinden en hoe werken ze?

Op de kaart hiernaast kun je alle normale laadpalen in Denemarken vinden die tot 22 kW kunnen laden. De dekking van laadpalen in Denemarken is goed. Je ziet dat de meeste laadpalen rond de steden te vinden zijn en dat het grootste aanbod van laadpalen in de buurt van Kopenhagen te vinden is. De laadsnelheid van de normale laadpalen in Denemarken kan nog wel variëren waardoor het goed is om van tevoren te kijken wat de snelheid is waarmee je kunt laden. Een handige app voor het zoeken van laadpalen en tegelijk betalen voor je laadsessie is de Easypark app. Met deze app kun je laadpalen zoeken en ook betalen voor het parkeren tijdens het laden.

Naast de Easypark app is het ook handig om te kijken waar er accommodaties zijn met een laadpaal als je op vakantie bent in Denemarken. Onderaan deze pagina hebben we alle campings, vakantiehuizen en hotels met een laadpaal voor je in kaart gebracht. Tesla heeft in Denemarken ook veel Tesla Destination Charger laadpalen beschikbaar. Dat is handig om te laden en vaak is het zelfs gratis. Niet iedere elektrische auto kan een Tesla Destination Charger gebruiken, hou hier wel rekening mee. Zorg daarom ook dat je altijd 10% actieradius overhoudt dan heb je de mogelijkheid om uit te wijken en op zoek te gaan naar een andere laadpaal. Ten slotte is het wel zo netjes om je elektrische auto weg te halen bij de laadpaal wanneer je volledig opgeladen bent. Bij de meeste elektrische auto’s kun je het laadproces gemakkelijk via de app van je EV volgen, zodat je niet onnodig lang aan de laadpaal staat en andere elektrische autorijders niet kunnen opladen.

Waar staan de laadpalen in Denemarken?
De meest recente artikelen over met de elektrische auto naar Denemarken op vakantie gaan

Lees de leukste artikelen over met een elektrische auto naar Denemarken gaan voor een weekend Kopenhagen, de doorreis naar Zweden of Noorwegen of voor de vakantie naar Denemarken. Bekijk ontwikkelingen op het gebied van laden en snelladen in Denemarken en doe inspiratie op door de reviews van onze trips naar Denemarken te lezen.

IONITY lanceert bèta routeplanner op de websiteElektrische Autovakanties
Review: kamperen met de Tesla Model Y én daktent in DenemarkenElektrische Autovakanties
Allego gaat flink uitbreiden in DenemarkenElektrische Autovakanties
PowerGo opent super snelladers in Jutland DenemarkenElektrische Autovakanties
De nieuwe Plugsurfing routeplanner app getestElektrische Autovakanties
Review: Een epische roadtrip over IJsland met de Mazda MX-30Elektrische Autovakanties
Welke laadpassen heb je nodig in Denemarken?

Het is sowieso handig meerder laadpassen mee te nemen. Wat zijn de beste laadpassen voor Denemarken?

De meeste laadpassen werken voor de snelladers langs de snelwegen gewoon in Denemarken. Bij gewone laadpalen is het soms een stuk lastiger en even puzzelen welke laadpas je nodig hebt. Om te zorgen dat je voldoende mogelijkheden hebt om op te laden bij de verschillende laadpalen tijdens je vakantie is het advies om meerdere laadpassen mee te nemen. De laadpas van Maingau is erg handig (die kun je namelijk ook in Duitsland gebruiken, waar je doorheen komt op weg naar Denemarken) om aan te vragen. Ook de Plugsurfing laadpas helpt je in Denemarken goed op weg. Een absolute aanrader is het downloaden van de Clever app, zo zorg je ervoor dat je digitaal de Clever-laadpas bij je hebt, waardoor je gebruik kunt maken van haast alle openbare laadpalen. In het geval dat je laadpassen niet werken, dan is het handig om een creditcard mee te nemen of de PayPal-app (met gekoppelde betaalmethode) op je telefoon te hebben. Hierdoor kun je namelijk ook pay-as-you-go laden bij veel laadpalen in Denemarken door bijvoorbeeld de QR code te scannen op de laadpaal. Let wel op dat je in de meeste gevallen meer moet betalen op die manier, het is dus verstandig om eerst je laadpas te proberen.

Welke laadpassen heb je nodig voor Denemarken?
Welke routeplanner app heb je nodig in Denemarken?
Welke routeplanner is handig als je met je elektrische auto naar Denemarken op vakantie gaat?

De bekendste routeplanner app voor de elektrische auto in Denemarken is A Better Routeplanner (ABRP).

Ook al is het aantal laadpalen en snelladers in Denemarken goed geregeld, een routeplanner gebruiken voor het plannen van de ideale laadstops voor je elektrische auto is altijd een goed idee. In Denemarken is A Better Routeplanner de populairste routeplanner voor elektrische autorijders. Handig aan zo’n routeplanner is dat deze direct rekening houdt met jouw type elektrische auto, het maximale laadvermogen en de beschikbare laadpalen. Wil je voordat je op vakantie gaat alvast een routeplanning op de computer maken? De ANWB routeplanner voor elektrische auto’s is erg handig en helpt je zeker goed op weg. Eenmaal op je bestemming kun je het beste een app gebruiken om een laadpaal te vinden en om de prijzen voor het laden te vergelijken. Dit kan met de app van jouw laadpas-aanbieder of gebruik een app als de Chargemap app. Vergeet daarnaast niet de bestemming in te voeren in het navigatiesysteem van je EV. Je navigatie zorgt namelijk voor de communicatie met je auto en zal je accupakket voorbereiden op het snelladen als dit in je auto zit. Op die manier gaat het laden sneller als je bij de laadpaal aankomt.

Zoek gemakkelijk een accommodatie met een oplaadpunt in Denemarken

Denemarken is een land met aandacht voor elektrisch rijden en het aantal elektrische auto’s neemt hier jaarlijks flink toe. Dit zorgt ervoor dat er een behoorlijk aantal laadpalen bij de accommodaties in Denemarken terug te vinden is. Met andere woorden: campings, hotels of vakantiehuisjes met een oplaadpunt vinden in Denemarken, is met onderstaande kaart een koud kunstje. Wanneer je voor een een accommodatie met laadpaal kiest voor je vakantie, weet je zeker dat je jouw elektrische auto lekker in de buurt hebt.

Informeer voor aankomst altijd even naar de laadmogelijkheden, de aansluiting op de laadpaal en de prijs voor het laden van je elektrische auto. Door dit van tevoren te weten, voorkom je verrassingen bij aankomst van je accommodatie in Denemarken.

Het laatste nieuws

Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.

Aral Pulse kondigt nieuw gigahub snellaadstation in Duitsland aanElektrische Autovakanties
Dit zijn de voordelen van de EnBW Mobility+ laadpasElektrische Autovakanties
Vanaf nu ook tolwegen zonder tolpoortjes richting Normandië en BretagneElektrische Autovakanties
Dit zijn de 3 meest betrouwbare snellaadnetwerkenElektrische Autovakanties
Deze tips & tricks in de Tesla-app maken je vakantie prettiger Elektrische Autovakanties
Vergeet de Waylet app van Repsol niet om in Spanje makkelijk te kunnen opladenElektrische Autovakanties