Met de elektrische auto naar België
Hier lees je alles over met je elektrische auto rijden in en door België.
Vakanties in België zijn zeer populair onder de Nederlanders. Of het nou gaat om een weekendje weg, een stedentrip of juist een langere (kampeer)vakantie, het land heeft veel te bieden op culinair en historisch vlak én biedt ongekende natuur. Ga je met je elektrische auto naar België of kom je door het land van onze zuiderburen wanneer je naar Zuid-Frankrijk reist om bij je vakantiebestemming te komen, dan is het goed om wat extra aandacht te hebben voor een aantal punten. Zo is de laadpaaldekking in België lang niet overal even goed, maar zijn er wel weer veel campings, hotels en huuraccommodaties die voorzien zijn van een laadpaal en is snelladen in België op steeds meer plekken prima te doen.
Tijdens het rijden in België zijn er ook een aantal dingen die je in de gaten moet houden. Zo mogen navigatiefuncties (zoals het vinden van de dichtstbijzijnde laadpaal) op een mobiele telefoon alleen gebruikt worden wanneer het toestel in een houder zit dat aan het dashboard bevestigd is. Gebruik je een mobieltje of tablet op een andere manier tijdens het besturen van de auto, dan krijg je een fikse boete. Ook is het handig om te weten dat de staat van de Belgische wegen aanzienlijk slechter is dan de Nederlandse standaard.
Een aantal praktische tips die handig zijn wanneer je door België met je elektrische auto reist:
- Download de Tesla-app alvast voordat je vertrekt. Bij een groot deel van de Belgische Tesla Superchargers kun je ook elektrische auto’s van andere merken laden met de CCS-aansluiting. Hiervoor heb je echter wel de app van Tesla nodig.
- Zorg ervoor dat je altijd 10% actieradius als marge overhoudt. Dit zorgt ervoor dat je uit kunt wijken naar een ander laadpunt wanneer de laadpaal van jouw keuze niet werkt of niet beschikbaar is wanneer je bij de laadpaal aankomt.
- Kies voor een slimme routeplanner om de laadpalen in België gemakkelijk te vinden en je route te plannen. Let wel op dat het voor het voorbereiden van je batterij of anders gezegd het voorverwarmen van je accupakket handig is om de navigatie van je Ev te gebruiken. Zo weet het systeem van je auto dat je wil gaan snelladen.
- Langs de grote snelwegen zoals de E17, E19, E25, E420 en de E429 richting het zuiden van België en Frankrijk zijn steeds meer snelladers beschikbaar. Vooral aanbieders zoals Fastned, Total Energies en IONITY zorgen voor steeds meer snelladers langs de routes.
- Neem voor de zekerheid altijd een granny charger (laadkabel met Schuko-aansluiting) en verlengsnoer mee. Zo wordt het aantal punten waar je kunt laden in geval van nood namelijk aanzienlijk groter. Houd er daarbij wel rekening mee dat minder dan de helft van de wandcontactdozen in Wallonië geschikt is voor het laden van je elektrische auto. De aarding van het stopcontact is namelijk anders in België, waar je auto de aansluiting in veel gevallen als onveilig zal zien en het laadproces niet zal starten.
Waar staan snelladers in België?
Welke netwerken zijn er, waar moet je aan denken en hoe kun je snelladers gemakkelijk vinden?
Er is een flinke scheiding in België tussen Wallonië en Vlaanderen. Ditmaal gaat het niet over de taal die gesproken wordt of de geschiedenis van de regio, maar om de laadpaaldekking. Wanneer je op zoek gaat naar snelladers in Vlaanderen, heb je best wel ruime keuze uit tal van snellaadpunten langs de belangrijke hoofdaders (zoals de E25 en E19), in de buurt van de grotere steden en tal van andere laadpleinen. In Vlaanderen vind je vooral snelladers van aanbieders zoals Luminus, Fastned, IONITY, Total Energies en Allego.
Ga je op zoek naar snelladers in Wallonië, dan zoek je naar een speld in een hooiberg. Daarom raden we je sterk aan om te laden voordat je Wallonië in rijdt, bijvoorbeeld in Maastricht voor de grensovergang. Op die manier weet je namelijk zeker dat je geen laadstress krijgt. Op de kaart hiernaast hebben we alle snelladers verzameld die op minstens 43 kW kunnen laden. Bij deze laadpalen kun je binnen zeer korte tijd tot 80% laden, zodat je weer een flinke actieradius op de teller ziet staan. Houd in de gaten dat laden tot 80% de logische norm is bij de snelladers. Niet alleen omdat de laadcurve na dit percentage enorm afneemt, maar ook omdat het wel zo netjes is om plaats te maken voor de volgende elektrische auto die wil laden. Dit geldt ook wanneer er géén wachtrij is: pas wanneer je jouw EV afkoppelt, komt de status van de laadpaal weer op ‘beschikbaar’ te staan voor mensen die op de laadapps zoals Chargemap kijken om hun eigen reis te plannen.
Waar staan de laadpalen in België?
Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in België?
Op de kaart hiernaast kun je alle normale laadpalen in België vinden die tot 22 kW kunnen laden. Hoewel deze laadpalen wat meer tijd nodig hebben dan de snelladers hierboven, zijn zij prima in staat om de actieradius van elke elektrische auto weer op een gewenst peil te krijgen. Ook hier geldt dat Vlaanderen duidelijk koploper is, waarbij het vooral gaat om de laadpalen van Bluecorner en Allego. Er is een behoorlijke laadpaaldekking in België en dit aantal neemt de komende jaren naar verwachting alleen maar verder toe.
Dat kan niet gezegd worden van Wallonië. Het ontbreken van een structureel beleid heeft ervoor gezorgd dat deze regio achterloopt op de rest van België, waardoor je hier vooralsnog met name laadpunten vindt bij winkels en hotels. We raden je sterk aan om een laadapp te gebruiken wanneer je met de elektrische auto naar België gaat. Met Chargemap, ANWB Routeplanner, A Better Routeplanner of PUMP heb je altijd een app om een laadpaal in de buurt te vinden in België. Uiteraard kun je ook Maps van Google gebruiken. Er is geen maximale tijd die je aan een laadpaal door mag brengen in België vanuit de nationale overheid, maar gemeentes kunnen wel laadlimieten opstellen. Wanneer dit het geval is, staat dit altijd met borden aangegeven bij de laadpaal. Daarnaast is het wel zo netjes om de auto direct af te koppelen wanneer de accu volledig geladen is. Bij de meeste elektrische auto’s kun je het laadproces tegenwoordig eenvoudig via de app van je auto volgen, zodat je niet onnodig lang aan de laadpaal staat en andere elektrische autorijders laat wachten.
De meest recente artikelen over met de elektrische auto naar België gaan
Lees de leukste artikelen over met een elektrische auto naar België gaan voor een weekend weg of een vakantie, bekijk ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in België en doe inspiratie op door de reviews van onze trips naar België te lezen.
Welke laadpassen heb je nodig in België?
Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in België?
Ook op het gebied van de laadpassen voor België zijn er grote verschillen tussen de laadmogelijkheden in Vlaanderen en Wallonië. In Wallonië is er weinig uniformiteit te vinden bij de laadpalen. Zo vereisen de laadpalen van Ores 4411 een speciale applicatie die je moet gebruiken om hier te kunnen laden, waar de laadpalen van Ze-Mo juist geactiveerd kunnen worden met de laadpassen van onder andere Shell Recharge en Plugsurfing. In Vlaanderen is het veel makkelijker, want hier werken vrijwel alle Nederlandse passen, waaronder de populaire laadpas van de ANWB. Welke laadpassen je mee moet nemen is dus afhankelijk van je bestemming in België. Het is meestal niet noodzakelijk om speciale laadpassen te bestellen om je elektrische auto te kunnen laden in België, zeker niet in Vlaanderen. Wel is het aan te raden om minimaal 3 laadpassen mee te nemen zoals bijvoorbeeld: Shell Recharge, Plugsurfing en Chargemap.
Welke routeplanner is handig als je met je elektrische auto naar België gaat?
De bekendste routeplanners zijn de apps van A Better Routeplanner en Chargemap.
Een goede routeplanner maakt het aanzienlijk makkelijker om je reis leuker en comfortabeler te maken. Wanneer je meerdere routeplanners gebruikt, is de kans nog groter dat je de correcte informatie en status te zien krijgt over laadpalen in België. Routeplanners zoals de ANWB Routeplanner, PUMP, Chargemap en A Better Routeplanner laten je niet alleen zien waar je laadpalen kunt vinden, maar ook hoeveel laadpalen vrij zijn en wat de maximale laadsnelheid is. We raden je sterk aan om de app te koppelen met het infotainmentscherm in de auto. Niet alleen omdat dit veiliger is, maar ook omdat je tijdens het rijden in België geen enkele handeling uit mag voeren op je mobiele telefoon of tablet als bestuurder. Vergeet daarnaast niet de bestemming in te voeren in het navigatiesysteem van de auto zelf. Deze verwerkt niet alleen de te rijden afstand in de actieradius, maar ook het voorverwarmen en voorbereiden van de accu als dit in je auto zit. Op die manier zal het laden sneller gaan als je eenmaal bij de (snel)laadpaal aangekomen bent.
Zoek gemakkelijk een accommodatie met een oplaadpunt in België
Zoek eenvoudig op de kaart naar een geschikte accommodatie waar je jouw elektrische auto op kunt laden in België. Kies een hotel met laadpaal in België of zoek naar een leuke bed & breakfast. Ook kun je eenvoudig zoeken naar een appartement of een vakantiehuis met laadpaal in België. Ben je op zoek naar een kampeervakantie met je elektrische auto? Boek dan een camping met een oplaadpunt in België. Zo zorg je dat niet alleen jij maar ook je EV voldoende energie hebt na terugkomst uit België.
Door te kiezen voor een accommodatie met laadpaal, heb je de auto altijd bij je in de buurt staan én hoef je niet speciaal naar een dorp of laadplein in de buurt om op te laden. Bijkomend voordeel is dat je de dag altijd kunt beginnen met een volledig opgeladen auto, waarmee je een optimale actieradius hebt voor een dag vol uitstapjes, je reis naar een volgende bestemming of juist voor de terugreis naar huis. Informeer bij het boeken altijd even naar de laadmogelijkheden, de aansluiting op de laadpaal en de prijs voor het laden. Hoewel dit in de meeste gevallen gewoon de standaard Mennekes-aansluiting is, kan het zo zijn dat er een afwijkende laadpaal is zoals een Tesla Destination Charger. Weet je dit van tevoren, dan kun je hier nog makkelijk op inspelen én weet je zeker dat je tijdens je vakantie gewoon je elektrische auto kunt laden.
Het laatste nieuws
Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.